Dinko Gruhonjić / Foto: N1

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu najavilo je hitno postupanje u slučaju grafita mržnje koji su u noći između ponedeljka i utorka osvanuli na ulazu u zgradu novinara Dinka Gruhonjića. On ističe da je krajnje vreme da vlast shvati da je od targetiranja i zastrašivanja neistomišljenika do otvorenog nasilja ostao jedan korak.

“Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti ili krivično delo rasne i druge diskriminacije, obaveštenje o događaju, odnosno krivična prijava koju smo podneli, dostavljena je Višem tužilaštvu na hitno postupanje”, kaže Veljko Milić, advokat Nezavisnog društva novinara Vojvodine, gde je Gruhonjić programski urednik. Naime, na ulazna vrata zgrade na Limanu, gde Gruhonjioć stanuje sa porodicom, kao i po okolnim zidovima ulaza, ispisane su poruke “Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole.

“Nadam se da će, za razliku od mnogih prethodnih situacija, ovaj put istraga zaista i utvrditi ko su počinioci, a da je interesovanje tužilaštva i vrha novosadske policije, koje je usledilo praktično istog dana, pokazatelj da postoji i volja da se slučaj reši do kraja”, kaže Gruhonjić, napominjući da on i njegova porodica nisu usamljene žrtve, već da se u sličnoj situaciji može naći bilo ko drugi.

Foto: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

“Reč je opasnoj situaciji u kojoj se nalazi celo društvo. Krajnje je vreme da vlast koja je najodgovornija za društvenu atmosferu nasilja shvati da od targetiranja i etiketiranja pojedinaca i društvenih grupa koje vidi kao svoje neprijatelje, pa do otvorenog nasilja, prebijanja i ubijanja ljudi, ostao samo još jedan korak. U takvom društvu niko ne može da bude siguran, ukljućujući i predstavnike vlasti.” rekao je Gruhonjić.

Uprkos tome što Novi Sad ima Antigrafit jedinicu pri JP “Zelenilo”, koja je zadzžena za uklanjanje grafita po gradu, a koja vrlo promtno reaguje kada su u pitanju grafiti protiv vlasti, na grafite mržnje protiv novinara niko od gradskih čelnika nije reagovao, osudio, niti poslao jedinicu da ih ukloni. Usled toga, Gruhonjićeve kolege i prijatelji su se sinoć samoinicijativno organizovali i prekrečili ceo ulaz i obrisali sve poruke mržnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar