Foto: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

U ulazu u zgradu u kojoj sa porodicom živi novinar i glavi i odgovorni urednik portala VOICE, Dinko Gruhonjić, ispisani su grafiti mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Poruke kao što su "Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja" i "Smrade konjušarski" ispisane su noćas na ulaznim vratima i u ulazu u zgradu.

Poruke mržnje su dodatno “kolorisane” crtežima keltskog krsta i svastike, koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj”. U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, gde je Gruhonjić programski direktor ističu da se incident dogodio svega par dana nakon što je na portalu Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE objavljen njegov tekst pod naslovom „Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?”, u kom se upravo bavio novosadskim grafitima koji veličaju ratne zločince.

Foto: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

“Ne samo tolerisanje, već i inspirisanje nasilja, a naročito činjenica da Srbija odbija da se suoči sa zločinima iz 90 doveli su do ovog i drugih sličnih slučajeva. Nema nikakve sumnje da nije slučajno što sam ja odabran kao meta i što se incident dogodio nekoliko dana nakon što smo na portalu objavili tekst o onima koji podržavaju genocide koji je počinio Ratko Mladić”, kaže Gruhonjić za Nova.rs, napominjući da je slučaj prijavljen i policiji i tužilaštvu. Mada ne gaji velike nade da će počinioci biti identifikovani i uhapšeni, Gruhonjić kaže da je vrlo jasno ko stoji iza ovoga.

Dinko Gruhonjić / Foto: N1

“To je urađeno od strane onih koji se služe potpuno istim sredstvima kojima su se služio i njihov idol ratni zločinac Ratko Mladić, koji je takođe uživao da se kukavički i pod okriljem noći iživljava nad civilima, uključujući i decu”, kaže Gruhonjić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar