Suzana Grubješić Foto: N1

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže za N1 da Srbija ima "još vrlo malo prostora za vođenje dosadašnje spoljne politike" bez opredeljivanja i da je odluka EU da najpre ne izuzme Srbiju i Zapadni Balkan iz novog paketa sankcija Rusiji u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte, a onda njeno današnje odlaganje do 1. decembra, "na neki način pokazna vežba Beogradu - kad još niste usaglasili svoju spoljnu politiku sa EU, onda ste spremni da plaćate skuplju naftu, šta će vam jeftinija".

Dodaje da Hrvatska nema moć da utiče na 26 članica EU, plus Evropsku komisiju, da donese ovakvu odluku, kao što tvrde neki predstavnici srpske vlasti, već misli „da su se hrvatski mediji pohvalili da su oni doprineli ovakvoj odluci i onda je krenula lavina“.

PROČITAJTE JOŠ

„Mislim da je tu došlo do male konfuzije. Zato što je poznato da je ta odluka o zabrani uvoza ruske nafte doneta još u maju, junu. Mi smo znali da neće moći kroz Jadranski naftovod (Janaf) da ide ruska nafta. Međutim, poslednjih nedelja kada se raspravljalo o novom paketu sankcija EU Rusiji, u nacrtu te odluke je Zapadni Balkan bio izuzet, sa obrazloženjem da treba podržati energetsku stabilnost. Onda je juče došlo do poništavanja te odluke, pa je Zapadni Balkan vraćen. Za sada izuzete ostaju samo Mađarska i Bugarska. I danas je opet vest da se odlaže primena te odluke do 1. decembra. To je čitav seting“, pojašnjava Grubješić u emisiji Iza vesti, piše N1.

Na pitanje zašto bi ta odluka bila odložena, ona kaže da je „jedino što bi bilo korektno da ceo Zapadni Balkan bude izuzet ako se već rade izuzeci“.

„U ovakvoj situaciji kazniti Zapadni Balkan nije baš dobro, a želite da on bude sa vama i u dobru i u zlu“, ocenjuje ona.

Ona dodaje da je EU takođe želela da poruči Srbiji „što biste vi plaćali jeftiniju naftu, a ne želite da učestvujete u sankcijama protiv Rusije“.

„Sada nećemo moći da ostanemo po strani“, ukazuje ona.

Upitana kako tumači najnoviji svađu između Srbije i Hrvatske na ovu temu, odnosno optužbe naših najviših zvaničnika da je Hrvatska najodgovornija za neizuzimanje Srbije i da li Zagreb uopšte ima takvu moć, ona kaže da nema, kao i da se ovo odlučilo na inicijativu nekoliko zemalja, među kojima su i baltičke.

„Ovakvih situacija može da bude opet, ne bih to volela, želim da verujem da ćemo ipak odlučiti da se integrišemo sa Zapadom, a ne sa izolovanom zemljom (Rusijom), koja će uskoro biti još izolovanija“, upozorava Grubješić.

Međutim, navodi da se istovremeno radi o „velikoj političkoj igri i velikoj vododelnici“, a mi sledeći sopstveni interes treba da se integrišemo tamo gde pripadamo, navodeći da ako se nešto može reći u odbranu Srbije, onda je to da Evropa i dalje dobija gas iz Rusije, doduše, u manjoj meri, ali dobija.

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Plenković odgovorio Vučiću: Ja sam očito glavni ustaša u Srbiji, nenormalna retorika Brnabić i tabloida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar