Klemen Grošelj Foto: N1

Evroposlanik Klemen Grošelj izjavio je za N1 da se na današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta raspravljalo o prinudnom radu u fabrici Linglong i ekološkim protestima u Srbiji.

„Rasprava je već završena. Sada sledi glasanje. Sama rasprava je išla u smeru da je neprihvatljiva ovakva situacija sa radnicima u ovoj fabrici, a isto tako je išla u smeru da je neprihvatljivo da građani Srbije nemaju prava na mirne proteste. Pre svega, bilo je pitanje šta je to radila policija? Stav Evropske komisije je bio vrlo jasan, policija je tu da štiti mirne demonstrante, koji na to imaju ustavno pravo“, naveo je Grošelj.

Dodaje da njega i ostale poslanike brine kako se uopšte mogla dogoditi situacija sa vijetnamskim radnicima u fabrici Linglong.

„Kako su uopšte srpske vlasti mogle da dozvole ovakvu situaciju – da imate radnike koji su u biti robovi svojim poslodavcima. To je bilo prvo pitanje. Drugo pitanje je bilo oko same pozicije kineskih investicija u Srbiji i da je to neprihvatljivo, ako gledamo sa stanovištva da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. U EU ovakve investicije, sa ovakvim odnosom prema radnicima, su neprihvatljive“, istakao je Grošelj za N1.

On je dodao da je to bila glavna tema rasprave u Evropskom parlamentu, i da bi ista reakcija bila u pitanju bilo kog investitora.

Pojašnjava da je Srbija, kao zemlja kandidat u pregovorima, dužna da prihvati i evropske zakone, „bez obzira da li se radi o Rio Tintu ili o Linglongu“.

„To je neprihvatljivo. To smo imali i u nekoliko drugih zemalja članica EU, i institucije su reagovale. Ono što nas iznenađuje je činjenica da srpske institucije znaju da budu izuzetno efikasne po tim pitanjima. Da li to znači da kineske investicije imaju poseban pravni status u Srbiji“, zapitao se Grošelj.

BONUS VIDEO: Linglong: Između investicije i sumnje na trgovinu ljudima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar