Petrinja, Gordan Grlic Radman
Foto: BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je posetio hrvatsku zajednicu na Kosovu, poručivši u Janjevu da će Hrvatska raditi na razvojnoj pomoći tom kraju.

„Ovo je mesto koje zaslužuje opstanak i Hrvatska država će raditi na tome, ne samo humanitarnom, nego i razvojnom pomoći kako bi pomogla da ljudi ostanu u Janjevu“, kazao je hrvatski šef diplomatije u selu „u kojem Hrvati žive više od sedam vekova“, ali ih danas ima samo 162.

Ministar je rekao i da bi Hrvati trebali da budu priznati u kosovskom ustavu, „bez obzira na to koliko ih ima“, i dodao da je Hrvatska ove godine za kosovske Hrvate dala 300 hiljada kuna.

Ministar je u Janjevu posetio i crkvu sv. Nikole gde je prisustvovao prvoj pričesti.

Grlić Radman se ranije u Prištini sastao s kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc koju je zamolio „da se lično zauzme za poboljšanje i regulisanje statusa“ kosovskih Hrvata.

U kosovskoj prestonici šef hrvatske diplomatije objavio je da Hrvatska Kosovu donira 10 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa.

Grlić Radman u Prištini je podsetio i da je Hrvatska bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Kosova, i dodao da je zvanični Zagreb „snažno podržavao uključenje Kosova u međunarodne i regionalne organizacije“, što će činiti i dalje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar