Petar Petkovic
Petar Petković Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da namera Hrvatske da instalira vojni kamp na Kosovu predstavljaju otvorenu provokaciju Zagreba na račun Srbije zbog koje Beograd očekuje jasnu reakciju EU.

Petković je naveo da najava Hrvatske predstavlja pretnju po mir i stabilnost u regionu, ali i Srbima koji su ostali da žive na Kosovu.

„Reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće jedino u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti“, naveo je Petković.

Dodao je da Srbija očekuje „jasnu i nedvosmislenu reakciju“ zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji, kako je naveo, „mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU“.

„Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama“, naveo je Petković.

On je kazao da Srbija „neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija“, ali je dodao da „svima treba da bude jasno da neće ni blagonaklono gledati na ovakve pretnje koje unose nemir u živote Srba“.

„Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko ledja srpskog naroda. To se neće dogoditi“, naveo je Petković.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Prištini da će hrvatski vojnici iz sastava međunarodnih snaga Kfor formirati svoj kamp na Kosovu.

Tu izjavu je danas kritikovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, rekavši da se o broju vojnika koje Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u sastavu misije Kfor odlučuje u skladu sa principima odredjenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne, kako je kazao, „dogovorom braće po oružju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare