Ričard Grenel Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Neograničeno očekivanje da istorijske greške moraju da se isprave pre nego što uslede mir, bezbednost i prosperitet samo produžava sukob koji je već previše koštao društva u Srbiji i na Kosovu, izjavio je nekadašnji izaslanik SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel povodom treće godišnjice potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Kako je preneo Srpski radio Čikago, Grenel je naveo da su odnosi između Srbije i Kosova patili zbog toga što je američki predsednik Džozef Bajden napustio diplomatsko, političko i ekonomsko vođstvo.

Grenel je ocenio da bi zbog mladih u Srbiji i na Kosovu trebalo odbaciti političke vratolomije, simbolične pobede i sređivanje računa i da bi trebalo da se radi na stvaranju zajedničke ekonomske budućnosti.

On je ocenio da je naivno računati na ekspanziju inostranog poslovanja u regionu u kome je bezbednost ljudi i imovine garantovana prisustvom NATO trupa.

Grenel je ukazao da se u protekle dve i po godine povećalo nasilje i zavisnost od NATO trupa, a da su ekonomski izgledi oslabili, posebno na Kosovu.

On je rekao da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da ustupi američki diplomatski i ekonomski angažman u regionu „analitičkoj paralizi“ Evropske unije pogoršala stvari.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar