Foto:Katarina Drajic/ATAImages

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je danas da sprečavanje rasprave o srpskim izborima u Evropskom parlamentu od strane Evropske narodne partije (EPP) predstavlja neodgovoran pristup poslanika te partije.

Grbović je za televiziju N1 rekao da koalicija „Srbija protiv nasilja“, čiji je PSG deo, nije previše nade polagala da će se dogoditi diskusija o izborima u Evropskom parlamentu (EP), ali da ipak očekuje da do nje dođe.

„Nekako, nije čudno da su sve nacionalističke stranke Evrope, sa kojima Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka imaju dobru saranju, bile protiv toga da se uopšte govori o tome da su u jednoj maloj zemlji, koja je predvorje EU, do temelja pogažene sve evropske vrednosti i da se taj talas autokratije polako širi dalje ka njihovim kućama“, naveo je on.

Ocenio da je to neodgovoran pristup tih stranaka i njihovih poslanika, dodajući da na to imaju pravo, ali najavljujući da će lista „Srbija protiv nasilja“ preko svojih odnosa sa drugim poslaničkim grupama u Evropskom parlamentu pokušati da tu temu vrate na dnevni red.

Naveo je da Demokrate i liberali Evrope, Zelena evropska partija i Socijaldemokrate Evrope, sa kojima stranke koje čine koaliciju „Srbija protiv nasilja“ imaju saradnju, imaju zainteresovanost da u svom kapacitetu pomognu Srbiji da se izborni proces istraži do kraja i da se utvrdi krivična i politička odgovornost, a naredni izbori dočekaju u značajno boljim uslovima.

Govoreći o izjavi izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je kazao da ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima u Srbiji i da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile, Grbović je rekao da se „Srbija protiv nasilja“ obraćala evropskim institucijama, da je Biličik samo jedan od predstavnika „sa ograničenim mandatom“.

„Mi ćemo pokušati da neke stvari promenimo i dobijemo sagovornike i partnere u EU ne sa Vladimirom Bilčikom, nego uprkos Vladimiru Bilčiku“, dodao je predsednik PSG.

Komentarišući Bilčikove izjave vezane za regularnost izbora u Srbiji 17. decembra, Grbović se pozvao na izreku „Pametan čovek nikada ne treba da propusti dobru priliku da ćuti“.

„On je to nažalost učinio tri puta i sada svako dalje objašnjavanje njegovih izjava, koje su zaista na nivou političkih skandala, bi mene moralo da natera da možda izađem iz zone pristojnosti. To što je govorio Bilčik je vređanje inteligencije“, ocenio je Grbović.

***
BONUS VIDEO – Prvanović: Nadzorni odbor za izbornu kampanju o tome ko je kršio izbornu kampanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar