Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski parlament neće naredne sedmice raspravljati o izborima u Srbiji jer nije postignuta saglasnost poslaničkih grupa da to pitanje bude na dnevnom redu, saznaje Demostat nezvanično od izvora u Evropskom parlamentu.

Kako je objasnio izvor Demostata, diskusijama o toj temi najviše se protivila Evropska narodna partija (EPP), koja ima najviše poslanika u EP-u i iz čijih redova dolazi i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, ali i poslanici nemačke CDU, austrijske Narodne partije (OVP), italijanske „Napred, Italijo“ (Forza Italia).

„Verovatno neće biti nikakve rasprave o izborima u Srbiji sve dok u februaru ne bude objavljen finalni izveštaj međunarodne posmatračke misije, u kojoj su bili i predstavnici Evropskog parlamenta“, poručio je sagovornik Demostata iz Brisela.

Kako je dodao, „nije bilo dovoljno podrške poslaničkih grupa da se takva tema nađe na agendi plenarne sednice, naročito se tome protivila EPP“.

Demostat je podsetio da je evroposlanik iz redova grupe „Obnovimo Evropu“ Klemen Grošelj izjavio u utorak za N1 da će rasprava o izborima u Srbiji biti na dnevnom redu EP i pre finalnog izveštaja ODIHR-a,

Kazao je ida će evroparlamentarci reagovati i na napade predstavnika vlasti u Srbiji na članove misije ODIHR, posebno na Andreasa Šidera.

S druge strane, Vladimir Bilčik izjavio je da ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima u Srbiji i da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile.

“Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora”, izjavio je ovaj poslanik Evropskog parlamenta za Glas Amerike, prenela je Beta.

***

BONUS VIDEO – Nemačka nije čestitala izbornu pobedu u Srbiji, to je velika poruka; Nemanja Rujević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar