Pavle Grbović Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je danas da koalicija "Srbija protiv nasilja" neće odustati ni od jednog fronta borbe protiv izbornih neregularnosti i dodao da je trenutno fokus na stvarima koje treba da uslede mnogo pre konstituisanja Skupštine Srbije.

Gostujući na televiziji Insajder, Grbović je rekao da opcija neprihvatanja mandata nije moguća ni pravno, ni tehnički, ni politički, ali je drugo pitanje taktika opozicije.

Da li ćemo mi te mandate uzeti, odnosno da li ćemo kasnije podnositi ostavke, ili nećemo to raditi, ali ćemo na drugi način delegitimisati Skupštinu kroz neučestvovanje u njenom radu ili učestvovanje u određenim formatima koje bi predstavljali i svojevrsan čin pobune – to je deo taktičke odluke koju treba da donesemo zajednički i mi ćemo to učiniti, kazao je Grbović.

Istakao je da koalicija neće odustati ni od jednog fronta borbe, a jedan od njih je obraćanje nadležnim sudovima.

„Pokušaćemo na sve moguće načine da izborni proces poništimo i da kasnije u nekoj normalnoj atmosferi i u normalnim i fer uslovima zaista biramo ko će voditi naš grad“, naveo je.

Kako objašanjava, trenutno je fokus na stvarima koje treba da uslede mnogo pre konstituisanja Skupštine.

„Toliko imamo stvari koje nas obavezuju da nastavimo da se borimo, da pokušamo taj front dalje da širimo, a ne da energiju iscrpljujemo kroz neke teme na koje i ne možemo do kraja da utičemo, a kojima svakako sada nije ni vreme ni mesto da se bavimo“, objasnio je.

Grbović je istakao da opozicija od međunarodne zajednice očekuje da se ponaša u skladu sa „evorpskim vrednostima“.

„Pitanje slobodnih izbora, slobodnih medija i borbe protiv nasilja su elementarne evropske vrednosti. Mi od njih ne očekujemo da podržavaju nas kao pojedince, već da podrže vrednosti na kojima su njihove zemlje sazidane. Očekujemo od njih i da brane svoju reputaciju u Srbiji, jer ljudi danas s pravom pitaju da li je moguće da Evropska unija ne primećuje sve ovo, jer ovo nije moguće ne primetiti“, dodaje Grbović.

Govoreći o skupu koji je najavljen za 16. januar, kazao je da to neće biti protest na kome će samo biti obeležena godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, već je to evolutivni nastavak svih težnji i namera da se ne pristane na prekrajanje izborne volje.

BONUS VIDEO: Opozicija ne odustaje od dokazivanja navoda o izbornoj krađi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar