Komentarišući odbacivanje prigovora "Srbije protiv nasilje", članica GIK-a Sofija Mandić ističe da je "obrazloženje neverovatno i šokantno". "U svemu tome se pokazuje da su institucije ne samo pasivni posmatrači nečega što se slučajno dogodilo, već da su oni zapravo organizatori svega onoga što se desilo 17. decembra", ocenila je.

Mandić za N1 ističe da je obrazloženje GIK za odbacivanje prigovora „neverovatno i šokantno“.

„Radilo se formalno o jednom prigovoru ‘Srbije protiv nasilja’ koji je odbačen uz obrazloženje da su Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović neovlašćena lica za podnošenje prigovora. To je neverovatno i šokantno imajući u vidu da su Obradović i Veslinović koalicionim sprazumom ovlašćeni da podnose prigovore izbornim komisijama i žalbe nadležnim sudovima“, objasnila je Mandić u emisiji „Studio Live“.

Ona je istakla da svaki birač može da bude ovlašćen da podnese prigovor, jedina osoba koja teoretski ne bi bila ovlašćena da ponese takvu vrstu prigovora je osoba koja nema državljanstvo Republike Srbije.

Prema njenim rečima, postavlja se pitanje šta je bila namera GIK-a sa tako „jednim nebuloznim razlogom da odbaci prigovor“.

„Naše tumačenje je da je to bio pokušaj da se ne raspravlja o suštini tog prigovora. Izborne komisije nisu samo pomagači u izbornoj krađi, nego i direktni saučesnici u izbornoj krađi menjanjem zapisnika. Dakle da bi ste dokazali nekoj instanci vi morate da izdržite taj kafkijanski proces do kraja i mi smo toga potpuno svesni. U svemu tom se pokazuje da su institucije ne smo pasivni posmatrači nečega što se slučajno dogodilo, već da su oni zapravo organizatori svega onoga što se desilo 17. decembra i danima pra održavanja izbornog dana“, ocenila je članica GIK-a.

Mandić ukazuje da su zapisnici u GIK-u menjani rukom i opet kačeni na sajt RIK-a.

„Mi smo videli da se u nekim slučajevima radi o tri različite verzije rezultata, a u nekim o dve različite verzije. To pretstavlja opasnost od raznih vrsta malverzacija – ispravki, popravki i dorađivanja što se sada ispostavilo kao tačno. Tužilaštvo bi sada to moralo da ispita, a sud da utvrdi definitivno“, konstatovala je.

Ona je objasnila da je sledeći korak podnošenje žalbe Višem sudu.

„Videćemo kakva će biti odluka, ukoliko ona bude pozitivna onda je ovaj izveštaj i dalje na stolu i dalje nećemo imati konačne rezultate, a ukoliko bude negativan onda će ta tabela biti konačan rezultat. Onda nam preostaje Ustavni sud koji jedini može da poništi rezultate izbora“, rekla je Mandić.

Na pitanje kakve su pritiske trpeli kao članovi GIK-a, Mandić ističe da je bilo dosta nipodaštavanja na raznim nivoima, ali ima mnogo više pozitivnih stvari.

„Moram da kažem, kada bi uporedila pozitivno i negativno da je mnogo više bilo pozitivnih komentara, koliko su ljudi željni da imaju povrenje u nekoga ko je u institucijama“, navela je sagovornica N1.

Ona je naglasila da se pravna bitka nastavlja.

„Idemo do kraja postupaka koji su dostupni u zemlji. Šta će se u međuvremu ovde dešavati ne zavisi od nas, ali mi smo rešeni da ono što je zaista do nas iskoristimo“, zaključila je Mandić.

BONUS VIDEO: Opozicija ne odustaje od dokazivanja navoda o izbornoj krađi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar