Foto: Promo

Građanski demokratski forum (GDF) osudio je danas upotrebu sile na severu Kosova u legitimnoj istrazi šverca i drugih nezakonitih radnji, ali i reakcije Aleksandra Vučića i ostalih predstavnika vlasti Srbije zbog nepromišljenog i neodgovornog ponašanja, čije posledice mogu biti pogubne.

„Događaji u Kosovskoj Mitrovici samo su još jedan od epiloga dugogodišnjeg nerešavanja problema, nastalog raspadom Jugoslavije, u čemu je tadašnje rukovodstvo Srbije imalo najvećeg udela“, navodi se u pisanoj izjavi predsednika GDF Zorana Vuletića.

Umesto civilizovanog dogovora o normalizaciji snabdevanja i razmeni roba, šverc služi i jednoj i drugoj strani da, po potrebi, izaziva incidente koristeći ih u političke svrhe, naveo je on.

Ima istine, smatra Vuletić, u analizama poznavalaca kosovskih prilika da je akcija kosovske inspekcije i policije trebalo da posluži Aljbinu Kurtiju za jačanje rejtinga pred lokalne izbore zakazane za nedelju i da je zato akcija bila gruba i opasna po živote ljudi.

Vučićev razgovor sa Srbima sa Kosova u Raškoj, kao i obraćanje pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu, nisu samo izraz brige za srpsko stanovništvo na severu Kosova, već očigledno korišćenje ove situacije za najavu upotrebe sile, predočio je Vuletić.

Predsednik GDF Zoran Vuletić ocenio je da postupci predsednika Aleksandra Vučića povodom jučerašnjeg nasilja na severu Kosova „u potpunosti osvetljavaju prave razloge intenzivnog naoružavanja poslednjih godina i dokazuju da vlast rešenje kosovskog problema, iako stalno govori o miru, više vidi u upotrebi sile nego u razgovorima i kompromisu“.

„Uverenje da će vojnici izvršiti svetu dužnost ako ih država pozove i da će u tome pobediti, takodje je deo predizborne kampanje predsednika Srbije, ali ima i mnogo šire implikacije, od svesne najave oružanih sukoba do mogućeg testiranja kako će Rusija i još po neko, reagovati u tom slučaju“, ocenio je predsednik Gradjanskog demokratskog foruma.

Bonus video – Tatjana Lazarević: Sever Kosova ima dugu istoriju otpora nasilnoj integraciji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar