Foto: TANJUG / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC / an

Nevladina organizacija Građanski preokret pozvala je danas Vladu i premijerku Srbije Anu Brnabić da nipošto ne prihvate predlog o uvođenju 24-časovne zabrane kretanja tokom pandemije korona virusa i vanrednog stanja, ocenivši da nerazumne, nepotrebne i preterane mere mogu biti velika pretnja.

„Ta mera bi ugrozila vitalne interese stanovništva, pa bi samim tim bila kotradiktorna njenom proklamovanom cilju, odnosno zdravstvenoj zaštiti tog stanovništva“, ocenio je Građanski preokret u otvorenom pismu i pozvao Vladu i premijerku da odbiju takav predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Građanski preokret u pismu je dodao da jedna pogrešna odluka može dovesti do haosa u društvu, a zatim i na ulicama, što bi pogodovalo upravo zaraznim bolestima.

Ta organizacija ocenila je u pismu da je i sama najava takve mere izazvala kontraefekte u ponašanju građana i njihovo uvećano prisustvo na ulicama i u prodavnicama, a upozorio je da bi se posledice mogle odraziti na mentalno zdravlje cele populacije.

„Dovoljna je opšta i dosledna zabrana okupljanja, nije potrebna opšta zabrana individualnog kretanja. Nemojte se igrati ‘velikog brata’, a građane tretirati kao ukućane kojima dajete obavezujuće zadatke, nagrade i kazne. Život nije rijaliti program“, poručio je Građanski preokret.

U pismu se navodi da starosna struktura Srbije pokazuje ogroman broj onih kojima bi se opštom zabranom kretanja značajno pogoršao položaj jer bi morali da padnu na teret socijalnih službi, i da Srbija nema potrebnu logistiku u javnim službama niti dovoljan broj službenika za tako nešto.

Upozorava se da bi se potpuna zabrana kretanja negativno odrazila na mentalno zdravlje stanovništva, da utiče i na poremećaje u ishrani i terapiji mnogih bolesti i da se život ne može svesti samo na zadovoljenje potrebe za hranom, vodom i lekovima.