Foto: Promo

Građanski preokret pozvao je danas nadležnog tužioca da obustavi postupak protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, kojoj je određeno zadržavanje od 48 sati, a policiji da naloži njeno hitno puštanje iz pritvora.

Građanski preokret istakao je u saopštenju da je nedopustivo da se suština novinarskog posla Ane Lalić – da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine, bude tretirano kao delo zbog kojeg se lišava slobode.

Pokret je ocenio da nema govora o izazivanju panike u javnosti, jer građani dobro znaju „u kakvom je stanju srpsko zdravstvo godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lekovi, a pre svega lekari i medicinski tehničari“.

„U ovom slučaju radi se o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju“, navodi se u saopštenju.

Novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno je u sredu uveče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede, potvrdio nam je njen advokat Srđan Kovačević.

On je kazao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rešenje.