Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Grupa nezavisnih građana koji su se kandidovali za izbore za Savet mesne zajednice "Liman" suočila se grupom nepoznatih ljudi koji su nepozvani došli na njihov sastanak i preporučili im da povuku kandidature za predstojeće izbore, saopštio je danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kako je rekao jedan od kandidata Ozren Lazić, nepoznata grupa od desetak mladića sinoć je nepozvana došla na njihov sastanak, na kom je bilo reči o izborima, a jedan o od njih tražio je da povuku kandidature i da će on rešiti sve što je problem u toj mesnoj zajednici.

„Jedan od njih, glasnogovornik, rekao je da su došli da nas pitaju šta je problem, zašto se kandidujemo i da nas zamole da odustanemo od kandidature, a da će oni rešiti sve što je problem u mesnoj zajednici“, rekao je on za VOICE.

Lazić je dodao da je prethodno bilo nagoveštaja da bi vlast želela da s njima razgovara, ali da oni to nisu prihvatili, te je poručio da od izbora ne odustaju, mada se suočavaju s brojnim preprekama.

Između ostalog, i činjenicom da još ne znaju pod kojim rednim brojevima će biti na listiću, iako istovremeno Srpska napredna stranka u toj mesnoj zajednici već štampa flajere sa njihovim kandidatima i brojevima koje bi građani trebalo da zaokruže.

Dva dana ranije, kandidat za izbore u MZ „Prva vojvođanska brigada“ Dimitrije Nikolić bio je meta napada na lokalnom portalu bliskom vlastima, gde je bez ikakvih dokaza optužen za napad na Vladičanski dvor.

U nedelju 13. juna, održavaju se izbori za 42 novosadske mesne zajednice, a nezavisni kandidati pojaviće se u trećini mesnih zajednica.

Kako piše VOICE, pritisak na kandidate u MZ „Liman“ govori da će se tu „voditi najveća bitka“, jer su se tamošnje inicijative najviše angažovale oko urbanističkog nasilja u tom delu grada, koje se sprovodi već neko vreme.

U sandučićima mnogih Novosađana proteklih dana pojavili su se flajeri u kojima se vlast hvali urađenim u određenim mesnim zajednicama, a najdominantnija figura je lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za VOICE su rekli da je nemoguće isključiti političke stranke iz izbora za mesnu samoupravu i da ono zato ne može da reaguje na takvu praksu, „jer se tu ne radi o kršenju odredaba zakona“.

„Pitanje učesnika u postupku izbora članova saveta treba ocenjivati u skladu sa lokalnom odlukom o mesnim zajednicama u kojoj je propisan postupak izbora članova saveta“, poručili su iz Ministarstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare