Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Grad Beograd pokrenuo je nabavku flašica sprejeva za obeležavanje prstiju glasača, a zbog izuzetne hitnosti ovaj postupak javne nabavke se sprovodi u pregovarčkom postupku – bez objavljivanja javnog poziva. U tenderskoj dokumentaciji navodi da je rok za realizaciju ugovora (isporuku flašica) do 30 dana, kako bi gradska uprava bila spremna za održavanje predstojećih lokalnih izbora.

Razlog za ovaj vid postupka je kako, se navodi, „izuzetna hitnost prouzrokovana događajima koje Grad nije mogao da predvidi“.

Naime, pregovarački postupak bez objavljivanja poziva podrazumeva direktno pozivanje potencijalnih dobavljača, što značajno skraćuje rokove.

Grad objašnjava da je rok za realizaciju ugovora, odnosno isporuke flašica sprejeva za obeležavanja glasača do 30 dana.

Grad potom, nakon isporuke, flašice distribuira po gradskim opštinama/biračkim mestima, zajedno sa ostalim izbornim materijalom.

U obaveštenju o sprovođenju pregovaračkog postupka se navodi da uoliko bi predmetni postupak bio sproveden u otvorenom postupku sa najkraćim zakonom propisanim rokom od deset dana, bez eventualno podnetih zahteva za zaštitu prava, flašice sa sprejem ne bi bile obezbeđene do održavanja izbora za odbornike u Skupštini grada.

„S obzirom na kratak rok u kom bi trebalo obezbediti neophodnu količinu flašica spreja za obeležavanje prsta glasača, ukoliko bi izbori bili održani u narednih 45 dana od dana raspisivanja istih, a imajući u vidu svrhu i namenu kao i rokove za realizaciju ugovora koji će Naručilac zaključiti u predmetnom postupku, ne postoji mogućnost za postupanje u rokovima određenim za otvoreni ili restriktivni postupak ili konkurentni postupak sa pregovaranjem“, piše u dokumentaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare