Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Američki profesor Edvard Džozef ocenio je da način na koji su prevaziđene tenzije na severu Kosova ne obezbeđuje stabilnost, već priziva kontinuiranu nestabilnost, i da se izvesno zatišje može očekivati dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na Kosovu.

Džozef, predavač Instituta za spoljnu politiku na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Vučić „pre svega želi da sačuva polugu koju ima nad Kosovom, jer to održava njegovu moć“ i dodao da sve dok se to ne shvati, neće biti napretka za Kosovo, za Srbiju, njenu demokratiju, ni za ceo region.

„Te barikade, koje su na sreću uklonjene, samo su metafora, jer postoje ‘gigantske barikade’ između Srbije i Kosova. Tu su i ‘barikade’ u odnosima Srbije i EU. Istovremeno, te ‘barikade’ služe kao ‘most’ između Srbije i Rusije“, kazao je Džozef, bivši zamenik šefa misije OEBS na Kosovu.

Džozef je naveo „da postoje načini da se uklone te barikade“, ocenivši da SAD i EU „ne žele da razmotre te opcije“ i da „podležu Vučićevoj manipulaciji“.

Povodom smanjenja tenzija na severu Kosova, uz jučerašnje uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima, Džozef je rekao da je to izvedeno tako da se one veoma lako mogu ponovo postaviti, ocenivši da to „nije dobro rešenje“.

„To je još jedan dokaz kako Aleksandar Vučić manipuliše sa SAD i EU, koristeći polugu moći koju Srbija ima nad Kosovom. Vučić tvrdi da je ostvario pobedu oslobađanjem policajca Dejana Pantića, i da je izdejstvovao obećanje da KFOR neće dozvoliti kosovskoj policiji ulazak na sever. Zašto je to problematično? Naravno da je dobro da su uklonjene barikade, ali nije dobro što je takva taktika nagrađena“, kazao je Džozef.

Naveo je da „svi znaju“ da je vladavina prava trenutno ključno pitanje na severu Kosova, uključujući tamošnje Srbe.

„To je problem i za Srbe na severu Kosova, a ne samo za institucije u Prištini koje teže da prošire svoju kontrolu u toj regiji. Tačnije, postavlja se pitanje ko je zadužen za sprovođenje zakona. To će i dalje biti problem za Srbe na severu Kosova i oni će biti korišćeni kao pion od Beograda sve dok ne bude rešeno pitanje suvereniteta Kosova“, rekao je američki profesor.

On je kazao da nije tačno da su barikade legitimna forma mirnih protesta, kako se sugeriše u saopštenju SAD i EU, navodeći da su barikade „nezakonite zbog raznih vrsta opstukcije“ i da „nemaju samo za cilj da iskažu protest“.

„Takođe, jedan zapadni zvaničnik je rekao da Srbija ima pravo da zatraži da se deo njenih oružanih snaga vrati na Kosovo. To je greška, bez obzira da li Srbija formalno ima takvo pravo. Besmisleno je čak to i razmatrati kada je tu KFOR koji raspolaže monopolom na upotrebu oružane sile“, naveo je Džozef.

Džozef je kazao da se autoritet KFOR-a podriva samim sugerisanjem da Srbija formalno ima takvo pravo, i dodao da je grešku napravio i NATO, saopštivši da Srbija ima pravo na manevre i razmeštanje vojnih snaga na svojoj teritoriji.

„Srbija ima to pravo, ali ga ne treba afirmisati, jer je veoma provokativno. Vojska Srbije nije izvodila manevre, već je delovala provokativno, razmeštajući deo jedinica u blizini granice da bi izvršila pritisak na Kosovu koga štiti KFOR. To bi bilo isto kao reći da Rusija ima pravo da manevriše u Crnom moru na određenoj udaljenosti od ukrajinske obale“, naveo je.

Džozef je rekao da „ne veruje“ da bi Vučić naredio Vojsci Srbije da uđe na Kosovo, ali je dodao da je on „uveo nove standarde pojačavajući pritisak tako što je povisio borbenu gotovost oružanih snaga“.

On je kritikovao „mlaku reakciju“ SAD i EU na stav Srbije prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekavši da se on ne može objasniti strahovanjem od otvaranja još jednog kriznog žarišta u Evropi, jer se Zapad isto odnosio prema Zapadnom Balkanu i pre rata u Ukrajini.

„Zapad je i pre rata u Ukrajini pokazivao slabost prema Vučiću i režimu na čijem je čelu. Prethodni američki ambasador u Beogradu je izjavljivao, u vreme kada se Vučić sretao sa Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je Srbija politički i ekonomski lider u regionu“, ukazao je Džozef.

Džozef je za RSE rekao i da je Vučić „izazivanjem najnovije krize otežao fokusiranje na iznalaženje konačnog rešenja spora oko Kosova“ i dodao da se francusko-nemačkim predlogom ne mogu ostvariti željeni ciljevi, „jer se ne insistira na konačnom rešenju, koje je potrebno i Kosovu i Srbiji“.

***

BONUS VIDEO – Jelena Obućina o pobedniku kosovske krize i spinovanju tokom nje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare