Aleksandar Obradović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Radnik Krušika Aleksandar Obradović već godinu i po dana prolazi golgotu samo zato što je putem medija obavestio javnost o mogućim malverzacijama u prodaji oružja po privilegovanim cenama firmi GIM, sa kojom je bio povezan Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. On je uhapšen na svom radnom mestu, u pritvoru je proveo dva meseca, a zbog suspenzije na poslu već duže od godinu dana mesečno prima oko 15.000 dinara. Tužilac za visoko-tehnološki kriminal Branko Stamenković navodi za Nova.rs da je u ovom slučaju i dalje u toku sprovođenje dokaznih radnji, dok Vladimir Gajić, advokat Obradovića, navodi da istraga tapka u mestu i da je do sada saslušan samo jedan svedok.

Velika afera, sada poznata kao „afera Krušik“, izbila je kada su na međunarodnom portalu „Arms voč“ objavljene informacije o prodaji oružja po povlašćenim cenama firmi GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem Nebojše Stefanovića. Tri dana nakon toga uhapšen je uzbunjivač Aleksandar Obradović.

Kako je naknadno ispričao medijima, desetak naoružanih pripadnika BIA tada je upalo u njegovu kancelariju. Dvadesetak minuta trajalo je ispitivanje „za koga radi“, „koliko ga plaćaju“ i „ko ga je vrbovao“… da bi potom došli policijski inspektori za visoko tehnološki kriminal, preuzeli računare u njegovom stanu i odveli ga u glavnu policijsku stanicu u Beogradu.

U zatvorskom i kućnom pritvoru proveo je oko dva meseca. Da je uhapšen uzbunjivač iz Krušika otkrio je nedeljnik NIN, nakon čega je usled pritiska javnosti Obradović pušten.

Iako je nadležnim organima rekao da je medijima dao informacije o malverzacijama u trgovini oružjem, ni skoro godinu i po dana od hapšenja protiv njega nije podignuta optužnica, a ne zna se ni kad će.

U septembru 2020. portalu Nova.rs u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal rečeno je da je postupak protiv njega u završnoj fazi. Međutim, ni pola godine nakon toga optužnice nema.

Branko Stamenković Foto: Medija Centar Beograd
Branko Stamenković Foto: Medija Centar Beograd

Na pitanje našeg portala da li će protiv Aleksandra Obradovića biti podignuta optužnica i kada, tužilac Branko Stamenković odgovara:

„S obzirom da je sprovođenje dokaznih radnji u toku, nemam dalji komentar na Vaša pitanja. Zahvaljujem na razumevanju“.

To znači, kako pojašnjava Vladimir Gajić, advokat Aleksandra Obradovića, da je istraga i dalje u toku.

Vladimir Gajić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Istraga stoji u mestu od oktobra prošle godine. Saslušan je samo jedan svedok. Trebalo je da bude saslušan i (Vladan) Lukić, direktor Krušika, ali nije mogao zbog korone. Problem je što nam tužilaštvo ne dozvoljava uvid u dokumentaciju. Tvrde da je to tajna, a mi smatramo da nije“, navodi Gajić za Nova.rs i dodaje da s obzirom na to da se Obradović ne nalazi u pritvoru, nema vremenskog ograničenja za podizanje optužnice.

„Odluka o suspenziji na poslu doneta je dok je bio u pritvoru, da bi rešenjem generalnog direktora bila nezakonito produžena. U rešenju o suspenziji piše da će trajati do okončanja krivičnog postupka, a za to nema ograničenja“, ističe Gajić.

Od izbijanja afere „Krušik“ gotovo mesec dana trajalo je i ćutanje Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal, da bi na kraju saopštilo da se protiv Obradovića vodi postupak za odavanje poslovne tajne. Kako je tada bilo navedeno, „radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode on je neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu“.

Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu. Ono što je činjenica je da podaci koje je Obradović dostavljao medijima nisu bili tajni, odnosno nisu bili definisani kao takvi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar