Entoni Godfri
Entoni Godfri Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Vest koja se poslednjih dana može čuti u diplomatskim krugovima jeste da američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri uskoro bi mogao otići sa ovog mesta, samo dve godine nakon što je postavljen. Kad je reč o njegom nasledniku, spekuliše se o nekoliko imena. Interesantno je da se na ovom spisku nalazi i Džes Bejli, koji je bio na mestu ambasadora SAD u Skoplju 2017. godine, u vreme izbijanja afere prisluškivanja srpskih diplomata, što je završeno povlačenjem celokupnog osoblja ambasade Srbije.

Entoni Godfri postavljen je za ambasadora SAD u Srbiji 23. oktobra 2019. godine. Od njegovih dosadašnjih diplomatskih aktivnosti građani Srbije najviše su zapamtili obilaske restorana i fotografije obroka koji su mu se svideli, a koje je u početku na društvenim mrežama objavljivao gotovo svakodnevno. Sad se uveliko govori da će biti zamenjen, što se pripisuje novoj strategiji administracije Džozefa Bjadena i jačanju uticaja SAD na ovom delu Balkana. S tim u vezi spominje se nekoliko diplomata koji bi mogli doći na Godfrijevo mesto. Jedan od njih je i Džes Bejli, koji se svojevremeno spominjao u okviru afere prisluškivanja srpskih diplomata u Skoplju.

Foto:EPA/GEORGI LICOVSKI

Zvanični Beograd u avgustu 2017. godine povukao je celokupno osoblje ambasade iz Skoplja, uz objašnjenje da su bili prinuđeni na takav potez zbog ofanzivnog obaveštajnog delovanja Makedonije.

Sagovornici lista “Nova” smatraju da bi odluka da baš Bejli bude imenovan u Beogradu, može biti nastavak očigledno jačeg prisustva SAD u regionu, što simboliše i uključivanje izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u dijalog Beograda i Prištine, kao i postvaljanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika Stejt departmenta za BiH.

Novi planovi za Srbiju

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić kaže da je moguće da ovakvim promenama Stejt department najavljuje nove planove za Srbiju.

Srećko Đukić Foto: N1

“Godfri je ovde ravno dve godine, ali skraćivanje mandata nije ništa izuzetno. Verovatno je reč o nekakvoj drugoj kadrovskoj kombinaciji koja više odgovara ovde ili je, pak, Godfrey potrebniji negde drugo. Moguće je da Stejt department ima neki drugi plan za Srbiju. Jer, činjenica je da Godfri ništa posebno nije učinio ni po pitanju srpsko-američkih odnosa, niti po pitanju rešavanja problema sa kojima se Srbija suočava unazad 30 godina. Uopšte bih rekao da da je američka politika u Srbiji poslednjih godina vrlo pasivna, bez nekih konkretnih rezultata. Ambasador istina ne utiče mnogo na to, ali može mnogo toga da pokrene. Godfri to nije učinio uprkos tome što je i on, kao i njegovi prethodnici, imao otvorena vrata u samom vrhu, kod šefa države. To je zaista retkost, a ako se to ne iskoristi, ne može se reći da je ambasador bio posebno uspešan”, kaže Đukić.

Eventualni dolazak Džesa Bejlija, ne vidi kao posebno iznenađenje.

“Znate šta, u američkoj diplomatiji postoje ambasadori koji su specijalizoivani za krizna podtučja i rešavanje ključnih problema. To su ljudi koji su posebno trenirani. Moguće je da SAD ima neki plan šta bi trebalo da se uradi ovde, što nije do sada, a moralo je da bude urađeno. Ovde je situacija sve vrelija i nepredvidljivija, praktično se otrgla iz ruku. Zato me ne bi čudilo da Amerikanci postave na mesto ambasadora čoveka koji će znati da se izbori sa tim i imati ovlašćenja da to radi”, zaključuje Đukić.

Bejli kao neprijatna simbolika za Vučića

Istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović kaže da pitanje svih pitanja jeste zašto Godfri sad odlazi.

“Da li je to predviđeno velikim tumbanjima u Bajdenovoj administraciji ili je možda razlog to što je Godfri pokazivao veliku blagost prema Vučiću i režimu u Beogradu. Očigledno je da dolazi do promena i većeg uključivanja Amerike u politiku regiona, primer za to je postavljanje Gabrijela Eskobara za izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, kao i Metjua Palmera za BiH”, kaže Vuksanović.

Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Ukoliko se ispostavi kao tačno da na Godfrijevo mesto dođe Bejli, Vuksanović kaže da to može biti neprijatna simbolika za režim u Srbiji i Aleksandra Vučića.

“Nije neobično da na Godfrijevo mesto dođe Bejli, ako već ima regionalno iskustvo. Ja se lično ne sećam da se njegovo ime spominjalo u vezi afere prisluškivanja srpskih zvaničnika u Severnoj Makedoniji. Ali, ako je on bio tu u vreme kad je Gruevski pao i kad je potpisan sporazum, onda to može biti nelagodna simbolika za Vučića, u smislu eto šta se dešava kad Amerika pokaže interesovanje da se neki problem reši. A jasno je šta su za Ameriku ovde ključni problemi, rešavanje pitanja Kosova, odnosi sa Rusijom i Kinom, vladavina prava i korupcija, ali i čitav niz drugih skandala koje imamo u poslednje vreme”, zaključuje Vuksanović.

BONUS VIDEO: Saša Janković i amabasade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare