Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Odlazeći američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je tokom njegovog mandata u Beogradu bilo teških trenutaka i razgovora, i da je, kada je bilo vreme za to, prenosio oštre poruke Vladi Srbije, te da njegov naslednik neće biti "loš policajac".

„Svaki diplomata mora da bude odan poruci koju njegova administracija želi da prenese. Možete biti sigurni u to da kad je bilo vreme za oštru poruku Vladi Srbije, ja sam je preneo. Bilo je teških trenutaka i teških razgovora, ali mislim da je Vlada bolje prihvatala ili barem pažljivije slušala poruke pre odbacivanja kad je znala da dolazim s poštovanjem prema Srbiji“, rekao je Godfri za RTS.

On dodao da novi ambasador nije „loš policajac“, već jedan od najiskusnijih i najpoštovanijih američkih diplomata.

Ponovio je da SAD podržavaju evrointegracije Srbije i inicijativu Otvoreni Balkan, navodeći da o njoj misle da je dobra pod uslovom da su sve zemlje Zapadnog Balkana dobrodošle, da se ne menja kurs i da se on nada s ostvarenjem cilja ulaska u EU.

„Veoma mi se dopada što je mnogo energije uloženo u regionalne ekonomske integracije. U tome leži budućnost. Nadam se da će tu doći do napretka. Kao što znate, moja vlada podržava inicijativu o Otvorenom Balkanu“, rekao je.

Godfri je istakao da bi za Srbiju bilo veoma važno da diverzifikuje izvore snabdevanja gasom i uopšte energijom jer Rusija koristi snabdevanje gasom kao političko oruđe, kao nagradu i kaznu.

„Srbija radi na tome da diverzifikuje snabdevanje, ali ne samo iz političkih i energetskih razloga, već i zbog ekonomije. Uvek je bolje pogađati se za bolju cenu ako imate i druge mogućnosti“, rekao je on.

SAD, kako je naveo, podržavaju i kompromisno rešenje situacije sa Prištinom, do kog bi se došlo putem pregovora, a vrednosti i ciljevi definisani Vašingtonskim sporazumom su veoma važni i još se radi na njihovom ostvarivanju.

„Mi podržavamo dijalog pod okriljem Evropske unije. SAD smatraju da se trajan dogovor Beograda i Prištine najbolje može postići međusobnim priznanjem, ali smo i svesni da trajni dogovor moraju postići same strane u pregovorima. On se ne može nametnuti spolja i mora biti nešto što ljudi prihvataju“, rekao je.

Istakao je da mnoge ljude u Prištini ljuti što SAD previše staju na stranu Beograda i što Srbija brzo napreduje, posebno ekonomski.

Još jednom je demantovao da SAD direktno finansiraju ekološke proteste u Srbiji, ali naveo da Srbija ima velike ekološke probleme te da ih mora rešavati kako bi ostala privlačna investitorima.

„Znam da su kritikovani planovi za ‘Rio Tinto’ da razvije veoma važan izvor litijuma. Priznajem da je to odluka koju mora da donese Srbija sama. To je suviše dobra prilika da se propusti i bilo bi razočaravajuće za Srbiju da ne bude deo rastuće zelene ekonomije. Ona je sada nešto što je internet bio ’90-tih godina prošlog veka. Želite da budete deo toga od samog početka“, izjavio je Godfri.

BONUS VIDEO: Jonathan English: Cela Amerika će videti film sniman u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar