Foto: Vesna Lalić, Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je u obilazak magacina po Srbiji. Nakon što je za vikend obišao onaj na Vilinim vodama u Beogradu, u kojima država čuva hranu iz rezervi, Vučić je najavio da će uskoro da obiđe i skladišta u Vrbasu, Pećincima, Irigu, Leskovcu… Magacioneri, sklonite se…

Nakon jagme za šećerom prethodnih dana, predsednik Srbije je za nestašicu okrivio jednog tajkuna iz Kolubarskog okruga, koji je kako je Vučić objasnio veštački izazvao krizu da bi zaradio ogromne pare.

Da bi dokazao da krize nema, predsednik je pošao u obilazak magacina robnih rezervi i poveo novinare.

Obišao prodavnice

Novinari su čekajući predsednika videli džakove pasulja i pirinča iz raznih zemalja, ali ne i šećer. U potragu za šećerom, Vučić je išao prethodnog dana.

Tatjana Matić, Aleksandar Vučić, Branislav Nedimović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Bilo je u „Univeru“, u „Maksiju“. Nije bilo u „Rodi“, i rekli su mi da nije bilo u „Merkatoru“. To se popunjava danas, i kad prođe dva tri dana sve će biti u redu. Ne postoje stvari zbog kojih bi mi obmanjivali javnost, i to ne može da se sakrije. Ako kažemo da imamo, znate da ćemo lakše da rešimo. To je psihološko dejstvo, i ljudi na takav način reaguju”, rekao je predsednik.

Istakao je da imamo čak 11 miliona kilograma šećera i istu količinu ulja.

“I to samo u državnim rezervama, ne računajući proizvođače. Na različitim mestima držimo robu. Mi vodimo računa o bezbednosti i sigurnosti, i svega imamo više nego dovoljno”, ponovio je predsednik.

Možda predsednik priča o onoj sigurnosti kad je sam otkrio javnosti da su robne rezerve pokradene.

Prodali i stavili u džep

Naime, krajem februara u predstavljanju zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazane zbog rusko-ukrajinske krize, Vučić je rekao da imamo pšenice i kukuruza za narednih šest meseci.

“Uradili smo puno da obezbedimo sve za zemlju, od energenata do hrane. Kukuruza ima za narednih 6 meseci, sve što je bilo kuhinjske soli kupili smo, imamo dugotrajnog mleka za 60-90 dana, kupili smo mnogo pirinča, obezbedili smo ulje… Naši magacini su puni, magacini su u Šidu, Mitrovici, Pazovi… Imamo svega”, rekao je Vučić.

To je potvrdio i na Instagramu 4. marta kada je građanima Srbije poručio da ne brinu i ne nasedaju na dezinformacije vezane za nestašicu goriva ili hrane.
“Biće dovoljno hrane, benzina svega što nam je potrebno u budućnosti jer odgovorna i ozbiljna srspka država za to se postarala”.

Zatim je 7. aprila rekao da ga je neko slagao i da su nam zalihe na koje se pozivao opljačkane.

“Nema pšenice u silosima, prodali su i stavili sebi u džep. Isto je i sa odbrambenom industrijom, nema raketa i granata”, saopštio je Vučić i rekao da nedostaje robe u vrednosti od dva miliona evra.

Sad opet svega imamo i sigurni smo.

Ali će predsednik za svaki slučaj obići i druge magacine. Vučić je rekao da je skladište u Beogradu samo jedno od mnogih u zemlji, a da će obići i u one u Vrbasu, Pećincima, Irigu, Leskovcu, dodajući da je ono što je skladišteno u Beogradu samo jedna petnaestina onoga što imamo upravo u Leskovcu.

BONUS VIDEO: Rasprava predsednika Vučića i novinarke Žakline Tatalović u skladištu Robnih rezervi Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare