Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Portal RT Balkan (Raša tudej u Srbiji) počeo je sa radom, a Jelena Milinčić, glavna urednica tog ruskog medija, navodi za Nova.rs da će razgovarati sa svim instancama u Srbiji koje su potrebne da bi se dobila dozvola za emitovanje televizijskog programa.

Ruska državna televizija RT, koja je pod sankcijama EU, još nije počela sa emitovanjem programa na srpskom jeziku. Za sada je pokrenut samo portal, a zvanično je rečeno da će uskoro i njihova TV stanica početi sa radom.

Jelena Milinčić kaže za Nova.rs da je to u planu da se dogodi do kraja 2024. i dodaje da još nisu podneli zahtev REM-u za emitovanje televizijskog programa.

“Imamo vremena. Trenutno smo u procesu izgradnje. Pravimo veliki medijski kompleks”, kaže Milinčić.

Predstavnici srpskih vlasti se na tu temu nisu oglašavale, a upitana da li je zbog specifične situacije razgovarala sa članovima državnog vrha, Jelena Milinčić odgovara:

“Trenutno ne, ali u svakom slučaju ćemo razgovarati. Razgovaraćamo sa svim instancama koje su potrebne da bi se dobila dozvola”, navela je ona.

Vest da je u planu da ruska državna televizija Raša tudej počne sa radom u Srbiji, koju je u julu objavila Nova.rs, podigla je mnogo prašine u srpskom delu javnosti, ali i u EU, budući da je reč o televiziji koja je pod sankcijama EU.

U Briselu su ocenili da je u pitanju medij koji je važan instrument u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i koji predstavlja „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

BONUS VIDEO „Raša tudej“ spreman za Srbiju – kolika je politička cena?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar