Donika Gervala Švarc Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministarka spoljnih poslova Kosova, Donika Gervala Švarc, izjavila je danas da je Zajednica srpskih opština (ZSO) mrtva zajednica istakavši da nije legitimno da vlada nudi koncepte koji su u suprotnosti s Ustavom.

„Postojao je sporazum 2013. koji je korigovan 2015. Zajednica je umrla kada je Ustavni sud rekao da je u suprotnosti s 23 člana Ustava. Nije legitimno da naša vlada nudi koncepte koji su u suprotnosti s Ustavom zemlje. Premijer Kurti je u Briselu predstavio plan od šest tačaka, od kojih se jedna odnosi na nacionalne manjine. Zajednica ne može da se desi na Kosovu, ali ćemo sesti i razgovarati o rešenjima za manjinske zajednice“, rekla je Gervala, prenosi Kosovo onlajn.

Prema rečima Gervale, Srbija izaziva veštačke sukobe, kao što je pitanje registarskih tablica, a potom dovodi do stvarnih sukoba, kao što se desilo sa barikadama na severu Kosova.

Kako je rekla, dijalog Kosova i Srbije ne ide napred bez medjusobnog priznanja. ; „Nastavićemo intenzivno da radimo na novim članstvima u medjunarodnim organizacijama i na priznavanju od strane zemalja koje nisu priznale Kosovo. To su koraci koji zahtevaju posvećenost, hrabrost i koordinaciju s medjunarodnim akterima“, navela je Gervala.

BONUS VIDEO: Na severu Kosova uklanjaju se barikade, ali prištinski specijalci i dalje su prisutni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar