Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je KFOR spreman da interveniše ukoliko je ugrožena stabilnost.

Jens Stoltenberg danas je telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tenzijama na severu Kosova. Sve strane moraju da se konstruktivno angažuju u dijalogu u kojem posreduje Evropska unija i da reše razlike putem diplomatije. NATO i KFOR su spremni da intervenišu ukoliko je stabilnost ugrožena, a na osnovu svog UN mandata“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Stoltenberg je naveo i da je o nedavnim tenzijama razgovarao i sa predsednikom Vlade Kosova.

„Sve strane moraju biti suzdržane“, napisao je Stoltenberg o razgovoru sa Kurtijem i dodao da je kosovskom premijerom poručio i da sve strane moraju da izbegavaju jednostrane poteze, ali i da podržavaju dijalog u kojem posreduje EU.

„Ostajem u kontaktu sa Beogradom i Prištinom“, poručio je on.

Podsetimo, predsednik Vučić je tokom razgovora sa generalnim sekretarom Stoltenbergom izneo poziciju Srbije po pitanju teške situacije na Kosovu i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti, saopštila je ranije danas pres služba Predsedništva Srbije.

„Dvojica sagovornika saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive“, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO – Rada Trajković i Tatjana Lazarević: Šta je donela nova „kosovska epizoda“? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar