General Predrag Bandić, koji je javnosti postao poznat nakon afere "helikopter" u kojoj je 2015. godine stradalo sedam osoba, najnovije je pojačanje Srpske napredne stranke.

„Dobro došao u našu porodicu kojoj je Srbija iznad svega! Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić poželeo je danas dobrodošlicu Predragu Bandiću u Srpsku naprednu stranku“, piše na Instagram nalogu Srpske napredne stranke ispod fotografije Glišića i Bandića.

Podsećanja radi, Predrag Bandić je jedan od onih koji su saslušavani u vezi pada transportnog helikoptera Vojske Srbije u kome je tragično stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma Nikola Tesla.

Afera helikopter

U padu vojnog helikoptera poginuli su: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

Ova tragedija podigla je javnost na noge. U transkriptima telefonskih razgovora koje je objavila vojska posle pritiska javnosti, između vojnih oficira za vreme leta i pilota Omera Mehića od 20 časova 13. marta, pa sve do ranih jutarnjih sati 14. marta, kada je prva porodica nastradale posade obaveštena o padu helikoptera i smrti najmilijih, zabeleženi su zanimljivi detalji. Jedan od njih je i razgovor generaa Bandića i pukovnika pilota Gordana Pavlovića, tadašnjeg šefa operativnog dežurnog tima (ODT). U tom razgovoru general Bandić saopštava dežurnom pukovniku Pavloviću da po naređenju ministra odbrane helikopter Mi-17 poleće i da leti prema kasarni u Raškoj da preuzme dete koje je životno ugroženo, da ga prebaci do heliodroma VMA. U razgovoru generala Bandića i pukovnika Pavlovića koji je obavljen još nekoliko puta dogovaraju se oko sletanja na heliodrom VMA. Takođe, iz transkripta je evidentno da general Bandić saopštava da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar sačekati sletanje helikoptera. Sat vremena od poletanja helikoptera trnskripti navode razgovor pukovnika Pavlovića i Slavoljuba Janićijevića, komandanta Združene operativne komande o tome ko je naredio angažovanje helikoptera.

Oko 22.35 časova helikopter je već pao u blizini aerodroma.

Sedam meseci posle tragedije, Vojni disciplinski sud je utvrdio krivicu dvojice generala, Ranka Živka zbog disciplinskog propusta propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete i generala Bandić za isto delo, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Međutim, ovu presudu Viši vojni sud je 2016. godine ukinuo i postupak vratio na početak. Generali Živak i Bandić u drugostepenom postupku ukazali su na niz propusta u istrazi, kao i na misteriozan nestanak pojedinih dokaza, pre svega audio-zapisa i transkripata razgovora posade i njihovih pretpostavljenih. General Živak je penionisan juna 2018. kada je predao dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva, dok je general Bandić, sa mesta komandanta 204. vazduhoplovne brigade prebačen za šefa vojne misije Srbije pri NATO paktu, gde se nalazi i danas.

Nekoliko dana pre objavljivanja odluke Višeg vojnog suda, Više javno tužilaštvo izjasnilo se da niko nije odgovoran za pad helikoptera i da istraga neće biti pokrenuta. Tako je posle 15 meseci istrage stavljena tačka na slučaj helikopter, a pored krivične izostala je i politička odgovornost.

Na kontramitingu SNS

Slučajno ili ne, Bandić se nedavno pojavio i na kontramitingu Srpske napredne stranke (SNS), gde je uslikan s ministrom odbrane Milošem Vučevićem, a u društvu kolega, generala Vojske Srbije Gorana Momčilovića, Mihaila Zogovića i Bobana Đorovića. Iako po Zakonu o vojsci ne smeju da odlaze na političke skupove, oni su se oglušili o zakon, a spornu fotografiju objavio je lično ministar Vučević.

“To je sramota nad sramotama. Ovakve situacije se nikada nisu dešavale od devedesetih godina. Ja sam desetorici ministara bio pomoćnik i to se nikada nije desilo, do dolaska Vulina. Tada se sve promenilo. I kolega Radić je rekao da su to generali koji su dobili činove od SNS, pa se u skladu sa tim i ponašanju”, rekao je nakon toga nekadašnji načelnik Uprave za odnose sa javnošću Petar Bošković.