Žarko Obradović Foto: N1

Žarko Obradović, visoki funkcioner SPS koji je bio ministar obrazovanja u nekoliko vlada, od sredine ove godine je na funkciji ambasadora Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim ogranizacijama Beču. Njegova mesečna plata na toj poziciji je veća od 5.000 evra.

Žarko Obradović je u politici duže od 30 godina. Iako nije imao diplomatskog iskustva, on je u maju ove godine, nedugo nakon izbora imenovan za ambasadora.

Obradović je šef Stalne misije Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, a prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, njegova mesečna zarada sada iznosi 5.036 evra.

Iako se nalazi na visokoj diplomatskoj funkciji u drugoj zemlji, sudeći po zvaničnim podacima Agencije, on i dalje radi kao profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu i tamo prima platu oko 208.000 dinara.

Bio je gotovo na svim visokim državnim funkcijama. Kako je objavio Istinomer, od punoletstva je bio član Saveza komunista Jugoslavije, a od tridesete godine je u Socijalističkoj partiji Srbije.

Duže od 10 godina obavljao je poslaničku funkciju u Skupštini Srbije, bio je na pozicijama zamenik ministra za lokalnu samoupravu i za visoko obrazovanje.

U nekoliko mandata bio je ministar prosvete, a prvi put na tu funkciju dolazi 2008. godine. I nakon promene vlasti, 2012, nastavio je da vodi isto ministarstvo, ali je smenjen 2013. godine u rekonstrukciji zbog afere „Mala matura“.

Nakon toga vratio se u Skupštinu Srbije i od tada pa do maja ove godine je bio poslanik u republičkom parlamentu.

BONUS VIDEO VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare