Foto: N1

Najavljeni stečaj i gašenje oko 550 radnih mesta u Fabrici reznog alata je slika i prilika Dinkićeve ekonomije sada oličene u SNS-u i, nažalost, tužna istina o Čačku kao jednom o najsiromašnijih gradova u Srbiji, ocenjuju iz Srpskog pokreta Dveri.

Kako navode, „ovo je očekivani sled događaja jer svi oni koji su učestvovali u pljačkaškim privatizacijama, nakon dolaska Aleksandra Vučića na vlast, utočište i uhlebljenje su našli u SNS-u, gde su nastavili da to isto rade“.

Tako da ne treba da nas čudi što još jedan čačanski gigant odlazi u istoriju, a na stotine čačanskih porodica ostaje bez prihoda za život.

„Zanimljivo bi bilo saznati koliko je gradonačelnik Čačka, Milun Magistar Todorović, kao član Predsedništva SNS-a, imao udela u planu da se FRA gurne u stečaj. Koliko lažnih obećanja je dao radnicima FRA i da li je ranije znao za plan o stečaju? Sigurni smo da ova fabrika može da nastavi sa radom, da može da nađe tržište za svoje proizvode – naročito na domaćem tržištu – i da bi uz određene intervencije mogla da stane na „zdrave noge“. Međutim, očigledno da je, kao i svim pljačkaškim privatizacijama, nešto drugo motiv zbog čega se ova fabrika gura u stečaj. Da li Milun Magistar Todorović zna nešto više o tome, kao što je znao kada je kupovao „Čačak film“ i „Sutjesku“?, pitaju iz ovog pokreta.

„Dveri će, kao i do sada, uvek biti na strani ugroženih  radnika. Kao što smo pružali podršku zaposlenima ove fabrike prilikom svakog od devetnaest pokušaja izvršitelja da zaplene opremu, tako ćemo i ubuduće bitu tu ako se radnici odluče na neki oblik protesta. Jedino nam je pobuna ostala. Pobunom da spasimo što se spasiti može!“ zaključuju iz Dveri.

Podsetimo, Ministarka privrede Anđelka Atanasković boravila je pre nekoliko dana  u Čačku i rekla da će „Fabrika reznog alata“ otići u stečaj. Kako je navela, više je nemoguće održavati takvu firmu, a nije bilo zainteresovanih za njenu kupovinu.

„Do sada smo imali dva-tri sastanka sa sindikatima i rukovodstvom FRA. Gledamo šta može da se uradi, ali ne mogu da kažem ništa optimistično. Tu je bilo i bilo pomoći ali više je nemoguće održavati takvu firmu i davati non-stop sredstva, a da ne može da se osposobi da radi samostalno. Sa predstavnicima sindikata i rukovodstvom razgovaraćemo o stečaju. Na kraju ka tome ide, nažalost. Gledaćemo da posle dovedemo nekog investitora. To smo pokušavali, ali jednostvno niko nije zainteresovan. Kao što znate, ima mnogo proizvođača alata u svetu tako da je to teško odraditi. Nekada sam radila sa njima, znam odlično kakve su alate pravili i žao mi je što su u takvoj situaciji „, kazala je ona.

Prema njenim rečima, nemoguće održavati takvu firmu i davati non-stop sredstva, a da ne može da se osposobi da radi samostalno. Sa predstavnicima sindikata i rukovodstvom razgovaraće o stečaju.

„Na kraju ka tome ide, nažalost. Gledaćemo da posle dovedemo nekog investitora. To smo pokušavali, ali jednostvno niko nije zainteresovan. Kao što znate, ima mnogo proizvođača alata u svetu tako da je to teško odraditi. Nekada sam radila sa njima, znam odlično kakve su alate pravili i žao mi je što su u takvoj situaciji“ izjavila je ona.

I dok ministarka “ žali „, radnici koji mesecima nisu primili platu i nije im povezan radni staž nalaze se u bezizlaznoj situaciji. Kako kažu za Nova.rs, ovo nije propast samo za njih, već i njihove porodice, koje su, imale kakvu takvu sigurnost.

„Činjenica je da smo neredovno primali zarade, ali nam je značilo i to malo što smo primali, iako smo bili prinuđeni da se bavimo i dodatnim poslovima“, kažu oni.

Inače, FRA je osnovana 1953. godine,  a do 1960. proizvodila je nareznice i ureznice. Sopstvenim sredstvima šezdesetih godina počela je izrada i drugih alata od visokokvalitetnih čelika. Godine 1993. imala je 3350 uposlenih radnika, medjutim, sankcije, nebriga rukovodstva, ali i lokalnih vlasti, kao i bombardovanje su učinili svoje, tako da sada broji svega 462 zaposlena, nalazi se u postupku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare