Vladimir Gajić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ministarstvo pravde, predložilo je izmene Kivičnog zakonika kojim se zapravo uvodi novo krivično delo, a sve pod obrazloženjem zaštite novinara. Prema rečima advokata Vladimira Gajića, pomenute izmene su opasne, jer, kako kaže, na mala vrata omogućavaju uvođenje verbalnog delikta zbog iznetog mišljenja.

„Već smo imali nažalost slučaj da je Advokatska komora Beograda pre dve godine predlagala izmene Zakonika o krivičnom postupku, koje su bile u pravcu sankcionisanja novinara, de fakto, zbog potencijalnog verbalnog delikta“, rekao je on za naš portal.

Pročitajte još...

Podsetimo, u obrazloženju izmena Krivičnog zakonika navodi se da on već sada pruža zaštitu novinarima, ali da postoji potreba da se ona dodatno obezbedi. Pa se tako našao predlog u članu  149. stav 2, u kom se navodi: „ Кaznom iz stava 1. kazniće se i ko neovlašćeno spreči ili ometa objavljivanje putem medija informacije od javnog značaja, ili ko zbog objavljivanja takve informacije ili mišljenja grubim vređanjem ili zalostavljanjem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajno ugrozi spokojstvo lica koje je informaciju ili mišljenje objavilo“. Zaprećena kazna zatvora je do godinu dana.

Gajić ocenjuje da je ovakva izmena zakona opasna, jer se na mala vrata, kako kaže, omogućava uvođenje verbalnog delikta zbog iznetog mišljenja.

„Obrazloženje koje predlagač daje, kako se tu zapravo radi o dodatnoj pravnoj zaštiti slobode izražavanja je lažno. Sloboda mišljenja i izražavanja je zagarantovana ustavom, ovo je pre svega pretnja, da možete krivično odgovarati u slučaju bilo kakve polemike sa nekim ko iznosi informacije od javnog značaja, ukoliko na taj način ugrozite njegovo spokojstvo što je subjektivni osećaj. Кakva je stvarna namera predlagača vidi se i po tome što se postupak sada pokreće po službenoj dužnosti. Dakle, još jedna izmena koja dolazi sa političkom pozadinom i koja je pre svega odraz nekompetentnosti predlagača“, zaključuje sagovornik Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar