Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nemački list piše o žurbi vlasti u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, gde žele da održe izbore usred pandemije pre nego što dođu teške ekonomske posledice. Austrijski list Prese piše „opasnom životu“ kritičara vlasti u Srbiji.

„Pažnju izaziva podmetanje požara u kući šefa vojnog sindikata koji se zamerio predsedniku Vučiću. Iz Vlade nisu stigle izjave solidarnosti“, piše austrijski list Prese pod naslovom „Kritičari u Srbiji žive opasno“.

List prenosi da je ostao samo pepeo od vojnog bungalova u Surčinu gde živi Dejan Pavlović, predsednika sindikata „Sloga“ u Vojsci Srbije, te da mnogo šta ukazuje da je požar podmetnut. Bečki list prenosi da je Pavlović oštro kritikovao rukovodioce u vojsci, jer su navodno ugrožavali zdravlje vojnika tokom pandemije, piše Dojče vele.

„Umesto izraza solidarnosti sa žrtvom požara, iz Ministarstva odbrane stigla je samo pretnja tužbom protiv sindikata zbog uznemiravanja javnosti“, piše Prese.

List dodaje da srpska opozicija požar tumači kao „nastavak piromanske aktivnosti“ vlasti. Prese podseća na spaljivanje džamije u Beogradu 2004. i kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj 2018. godine.

„Američka organizacija Fridom haus svrstava Srbiju u hibridne režime umesto u demokratije“, dodaje list i podseća na slučaj novinarke Ane Lalić koja je bila pritvorena i na meti istrage zbog izveštavanja o stanju u Kliničko-boliničkom centru Vojvodine.

Izbori u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pročitaj i:

„Kriza sa virusom još nije prošla, a namučenom Balkanu već preti sledeća krizna dolina: zbog izvesnosti da se bliži recesija, vlade na isteku mandata teraju građane na birališta“, piše Frankfurter rundšau.

Uprkos zahtevima opozicije da se parlamentarni izbori odlože za jesen, vanredno stanje u Srbiji je ukinuto i „sveprisutni šef države Aleksandar Vučić“ glasanje je zakazao za 21. jun, prenosi list.

„Gotovo da nema sumnje u ubedljivu pobedu njegove nacionalno-populističke SNS, s obzirom na kontrolisane medije i rascepkanu opoziciju, podeljenu po pitanju bojkota“, piše dalje u članku. „Uprkos tome, prvi talasi otkaza i pogoršane prognoze privrednog rasta podstiču Vučića da odigra na letnje, umesto na jesenje izbore.“

Frankfurter rundšau prenosi da i u Severnoj Makedoniji bivši premijer Zoran Zaev koji predvodi favorizovane Socijaldemokrate traži da se izbori održe već 14. juna. Opozicioni VMRO bi da se to desi kasnije i poziva se na zaštitu zdravlja građana.

U Hrvatskoj je premijer Andrej Plenković rekao da je „mala razlika“ da li će izbori biti održani u junu, julu, avgustu ili septembru. No Frankfurter rundašu primećuje: „Kod izbornog termina već i nijanse mogu odlučivati o pobedi i porazu.“

List navodi da se u jednoj anketi samo šest odsto građana u Hrvatskoj izjasnilo za izbore tokom leta, ali da tamošnji mediji špekulišu da bi izbori ipak mogli biti u prvoj polovini jula jer je privredna prognoza negativna.

„U ovoj jadranskoj državi zavisnoj od turizma bi zaista prazne sobe tokom letnje sezone mogle da stropoštaju rejting HDZ“, zaključuje nemački list.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare