Aljbin Kurti Foto: V Xhymshiti/VX Pictures via ZUMA Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Srbija je danas ponovo provocirala premeštanjem svojih trupa na oko 50 metara blizu granične linije sa Kosovom, kod teritorije opštine Kamenica“, oglasio se večeras kosovski premijer, Aljbin Kurti. KoSSev se obratio Minstarstvu odbrane Srbije za komentar.

On je objavio više fotografija, na kojima se vidi vojno vozilo, kao i više osoba u vojnim uniformama. Ujedno je objavio i fotografiju koordinata, piše Kossev.

Kurti navodi da je reč o „provokativnom kretanju Vojske Srbije koje ima za cilj podsticanje tenzija“, ali i da su ove vojnike uočile bezbednosne kosovske institucije.

„Kada su videli da smo ih primetili i snimili, brzo su pobegli i otišli ​​u unutrašnjost svoje teritorije“, dodaje Kurti.

KoSSev portal se neposredno pre objavljivanja vesti obratio Ministarstvu odbrane Srbije sa upitom da potvrdi, odnosno demantuje navode Aljbina Kurtija, te ujedno iste prokomentariše.

Kurti u nastavku poručuje da je njegova vlada imala „neviđena ulaganja u izgradnju i unapređenje kapaciteta obaveštajnih, bezbednosnih i odbrambenih struktura“.

One su, dodaje, spremne da spreče „svaku pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu“ Kosova.

„Sinergija između bezbednosnih i odbrambenih struktura, kao i saradnja sa regionalnim i međunarodnim partnerima i saveznicima, predstavljaju garanciju bezbednosti na Kosovu“, dodao je Aljbin Kurti.

Sa druge strane, kaže da Srbija „nastavlja da podiže tenzije kroz hibridne akcije, sa ciljem da destabilizuje region, iako se prostor za ove manevre sužava iz dana u dan“.

„Kosovo ostaje nepokolebljivo na svom putu ka evroatlantskim integracijama, sa svojim institucijama budnim 24/7, štiteći zemlju i obezbeđujući maksimalno praćenje situacije“, zaključio je Kurti.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare