Ana Brnabić, Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od malih zemalja u kojima se događaju velike stvari možemo mnogo naučiti, konstatuje ugledni američki magazin Forbs koji i u novom brojudonosi intervjuu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, uz ocenu da je Srbija ostvarila impresivan ekonomski napredak u poslednje četiri godine.

„Iako su kritičari i politički protivnici i dalje sumnjičavi – što je uvek slučaj – vlade bi trebalo da ocenjujemo po njihovim aktivnostima i rezultatima“, navodi časopis ističući da se Vlada Srbije 2017 godine, koju je tada vodio sadašnji predsednik zemlje Aleksandar Vučić, usredsredila na ekonomski rast, privlačenje stranih investicija, jačanje odnosa sa inostranstvom, s ciljem da se se na kraju pridruži EU.

Do sada, napredak za četiri godine je, ističe list, bio impresivan, napominjući da Svetska banka izveštava da zemlja „nastavlja da sprovodi programe za rešavanje strukturnih slabosti, povećanje efikasnost javnog sektora i eliminisanje uska grla u rastu privatnog sektora“.

„Iako je pred zemljom dug put, izazov koji prihvataju Vučić i Brnabić, zamajac je na njihovoj strani“, dodaje se u tekstu.

Globalna studija o „digitalnom napretku“ koju su sproveli istraživači škole Fletčer sa Univerzitetu Tafts, koju je vodio Baskar Čakravorti, ocenila je 90 ekonomija na osnovu 160 pokazatelja, pri čemu je, kako je objavljeno u Harvard Biznis reviji, Srbija rangirana kao ekonomija „u proboju“, koju karakteriše „ograničena postojeća digitalna infrastruktura, ali koja se brzo digitalizuje“.

Predstavljajući čitaocima premijerku Srbije Anu Brnabić sa kojom je vodio intervju, Rob Volkot, profesor za inovacije i preduzetništvo na dve najprestižnije škole za biznis u svetu: But Poslovnoj Školi na Univerzitetu u Čikagu i Kelog ŠSkoli Menadžmenta na Severozapadnom univerzitetu, investitor u preko 20 kompanija i osnivač i predsednik globalne mreže za inovacije TWIN, naglašava da je ona postala neumorni zagovornik dva prioritena zadatka – digitalizacije i obrazovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare