Fon Kramon: Videćemo kako će izgledati ZSO

Politika 13. jun. 202113:29
Podeli:
Viola Fon Kramon
Viola Fon Kramon Foto:N1

Ako se liberalizuju vize za Kosovo, lakše će biti prihvaćeni kompromisi koji mogu proisteći iz konačnog sporazuma Srbije i Kosova, izjavila je izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon.

„Biće nešto za Zajednicu srpskih opština, ali kako će biti sastavljena i kako će izgledati, kakva će biti njena izvršna ovlašćenja, mislim, kakvu izvršnu vlast može imati, videćemo. I naravno da ne bi trebalo da bude bilo šta poput Republike Srpske u Bosni“, rekla je ona u intervjuu za KosovaPres.

Fon Kramonova je dodala da stoga smatra da bi mnoge diplomatske snage trebalo da prođu kroz sve tačke Ahtisarijevog plana i tada će ZSO biti samo jedno pitanje.

„Razumem zašto premijer Kurti u ovom trenutku nije spreman da govori samo o ovom pitanju i delim njegov stav da treba sačekati i videti šta će biti u paketu, a zatim ćemo odlučiti kako da se bavimo tim tačkama “, rekla je ona.

Fon Kramonova je najavila konačni dogovor u dijalogu Beograda i Prištine, dodajući da se raduje tome.

„Svi se radujemo konacnom sporazumu koji bi doneo pomirenje uz obostrano priznanje obe strane“, navela je ona i dodala da se zato mora nastaviti ovaj dijalog kako bi se došlo do normalizacije odnosa dve strane“, navela je zvaničnica EP.

„To je najvažnije. Važno je za građane na Kosovu, važno je za nas u Evropskoj uniji, jer bez toga ne može biti evropskog puta za Kosovo“, dodala je Viola fon Kramon.

Prema njenim rečima, dugoročna perspektiva Kosova trebalo bi da bude integracija u Evropsku uniju. Fon Kramonova je rekla i da je ideja o promeni granica toksična i da o tome ne može biti rasprave.

„Imali smo sličnu debatu o Bosni, pa se moramo distancirati i ostaviti to pitanje iza sebe. Spomenula sam da je pitanje nestalih osoba presudno i znamo da su u tom pogledu postignut neki napredak“, rekla je ona.

Kada je reč o liberalizaciji viznog režima, Fon Kramon je rekla da ne zna zašto Francuska blokira taj proces, pošto smatra da je Kosovo ispunilo tražene kriterijume.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar