Aleksandar Vucic i Viola fon Kramon
Aleksandar Vučić i Viola fon Kramon Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestalac iz senke za Srbiju, Viola fon Kramon, istakla da je od neuvođenja sankcija Rusiji značajno opasnije pružati aktivnu pomoć ruskim predstavnicima u širenju propagande. Zbog navoda da je Srbija odobrila otvaranje predstavništva “Raša tudej”, ona je uputila poziv Vladi i predsedniku Srbije da jasno kažu na kojoj su strani.

Podsetimo, Nova.rs je objavila u četvrtak saznanja da će Raša tudej da otvori svoje predstavništvo u Srbiji.

Fon Kramon ističe da u nedavnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je usvojena ovog meseca, jasno navedeno da naša država mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Pročitajte još...

“To uključuje i zabranu rada ruskih propagandnih medija koje podržava država, a to su Sputnjik i ‘Raša tudej’. Dakle, Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu. Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvođenje sankcija, a sasvim druga još gora – aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije”, naglašava ona.

U izjavi za Novu, Fon Kramon se osvrnula i na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije u Srbiji.

“Umesto otvaranja RT-a, očekujemo, od predstojeće odluke REM-a o nacionalnim frekvencijama, da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno proceni dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija pre nego što im se dodele nove“, naglašava naša sagovornica.

Naprednjaci dočekali Violu fon Kramon uzvicima „Kosovo je srce Srbije“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare