Viola fon Kramon Taubadel
Viola fon Kramon Taubadel Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Najpre, bilo mi je drago što sam ponovo boravila u Srbiji nakon dugotrajne “korona pauze” od gotovo godinu i po, kaže u pisanom odgovoru za Danas Viola fon Kramon Taubadel, poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu.

Sagovornica Danasa tako sumira svoju najnoviju posetu Beogradu, tokom koje je obišla i mesto požara u Vinči.

Fon Kramon Taubadel, inače izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, ističe da budući i da je “izvestiteljka iz senke za Srbiju od suštinske mi je važnosti da dobijem informacije iz prve ruke od različitih sagovornika”.

„Stoga, odlučila sam da se sastanem sa dugogodišnjim partnerima Fondacije Hajnrih Bel u Srbiji, poput predstavnika RERI-ja (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, prim. novinarke), Koalicije 27, CRTE (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), boraca za ljudska prava i novih ‘zelenih pokreta'“, objašnjava ona.

Upitana kakav je utisak stekla o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, ova evroposlanica navodi:”Vrlo je važno napomenuti da mi u Evropskom parlamentu veoma pažljivo pratimo razvoj situacije”.

„Mi očekujemo da Vlada Srbije sprovede reforme na koje se obavezala. To je i dalje preduslov za otvaranje bilo kojeg novog klastera (grupe pregovaračkih poglavlja, prim. nov.). Vladavina prava je, bez sumnje, jedan od kamena temeljaca daljeg napretka u Srbiji“, napominje Fon Kramon Taubadel.

Sagovornica Danasa ukazuje: ”Požar kojem smo bili svedoci u Vinči naglašava potrebu za hitnim sprovođenjem reformi u oblasti ekologije, klime, zdravstva, i u pratećim domenima”.

„Na osnovu mojih sastanaka, razumela sam da je nivo svesti za ove teme odnedavno porastao“, zaključuje Viola fon Kramon Taubadel.

Viola fon Kramon Taubadel ne želi da se osvrće na tvrdnje prorežimskih tabloida i pojedinih poslanika SNS koji krive opoziciju za izazivanje požara u Vinči. Ona navodi da to treba ignorisati „jer nije uopšte vredno komentara“.

BONUS VIDEO: Snimci deponije u Vinči iz drona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare