Andrej Plenković Foto: AP Photo/Darko Bandic

Hrvatska podržava proces proširenja Evropske unije na susedne zemlje, rekao je premijer Andrej Plenković u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Evrope o evropskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.

„Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo evropsku perspektivu, proces proširenja EU na nama susedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku treba snažno poslati i danas“, rekao je Plenković uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU, prenela je agencija Hina.

Dodao je da će deklaracija sadržavati termine poput evropska perspektiva i proces proširenja, ali kaže da „nije realno očekivati“ da će se u njoj navesti i vremenski okvir ulaska tih zemalja u EU.

Slovenačko predsedništvo Savetom EU predložilo je da se u deklaraciji navede da EU treba da bude spremna za prijem svih zemalja Zapadnog Balkana najkasnije do 2030.godine. Tome se protive pre svega zemlje zapadne Evrope, ali je dobro da se pokreće pitanje o vremenskom okviru, rekao je Plenković.

BONUS VIDEO: Cene u Splitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar