Filip Švarm Foto: Lazar Novaković

"Više od tri i po meseca mi živimo u situaciji gde jedan čovek ima ovlašćenja da nešto radi. Potpuno je nebitno ko će od političara biti na kom ministarskom mestu, kad znamo da se sve odluke donose na Andrićevom vencu", rekao je glavni urednik nedeljnika "Vreme", na tribini u Kragujevcu "Građani i vlast- kako i zašto se za sve pita jedan čovek".

Prema rečima Filipa Švarma, situacija u kojoj se trenutno nalazi naša zemlja i u kojoj nemamo parlament, a imamo ministre u tehničkoj vladi „nije ništa novo i na to smo već navikli“.
On kaže, da lično spada u ljude kojima skupštinski život uopšte ne nedostaje, jer tamo, dodaje, nije imalo šta ni da se vidi, osim „raznih Martinovića, Atlagića i Orlića, koji vređaju ljude“.
Švarm ističe i da je problem upravo u tome što smo ,,navikli‘‘ na takvu skupštinu i što su mnogi pristali na uređenje društva u kome se jedan čovek „za sve pita“.

Podsetio je na istoriju „šetanja“ ministara, od jednog do drugog ministarskog resora i dodao da ga nimalo ne bi iznenadilo da dosadašnje ministre vidimo na novim funkcijama.

„Pogledajte rezervoar kadrova koje ima Vučić. To je jedan rezervoar koji je ograničen, a svi kadrovi su tipični, pravljeni na istu modlu, po istom kalupu“, rekao je Švarm i napravio „biografiju“ naprednjačkih funkcionera.

„Svi visoki funkcioneri, ili potiču iz radikala, ili su u nekom trenutku bili u URS-u ili Demokratskoj stranci. Obično, većina ima kupljene diplome, plagirane doktorate ili magisterije. To je ta priča. Onda vi vidite da je to rezervoar koji je ograničen. A i drugi ljudi, koji nisu takvi, koji su bili dovedeni kao neki stručnjaci da nešto urade, ili ubrzo nestanu, ili postanu naprednjaci gori od naprednjaka, jer moraju da se dokazuju“, ocenio je Švarm i istakao da isti model možemo da očekujemo i u budućem sastavu vlade.

On je na tribini rekao da u Srbiji, za razliku od drugih zemalja koje imaju „ozbiljne vlade“, mi imamo „gazdu“ koji odlučuje o svemu.

„Vi možete da pričate sa resornim ministrom, sa premijerkom, možete pričati s bogom ocem, ali dok ne pričate sa Vučićem, vi ništa niste uradili“, zaključio je urednik Vremena i upravo kao primer za to, naveo Fiijatove radnike koji su, kako kaže, morali da dođu u Beograd, da blokiraju put i da se nadaju da ih primi „onaj glavni“.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare