biračka kutija
Foto: N1

Kada bi se parlamentarni izbori u Srbiji održavali naredne nedelje Srpska napredna stranka osvojila bi 58,3 odsto glasova, a cenzus bi prešle još četiri liste, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus.

Cenzus bi prešle Socijalisticka partija Srbije sa 9,4 odsto, SSP Dragana Ðilasa sa 5,4, koalicija DSS/POKS sa 4,3 i ÐB Saše Radulovića sa 3,4 odsto, pokazuje istraživanje koje je objavio „Blic“, a prenosi Tanjug.

Svi ostali bi, prema istraživanju, bili ispod cenzusa.

Na granici su Zavetnici sa 2,9 odsto i Narodna stranka Vuka Jeremića sa 2,7, dok su iza DS (1,9), Savez zelenih (1,8), PSG i Dveri (1,5) i SRS sa 1,4 odsto.

Drugi ekološki pokreti mogli bi da računaju na tri procenta glasova ukupno, Jedinstvena Srbija na jedan, dok je 1,5 odsto ispitanika odgovrilo da bi glasalo za „neku drugu opciju“.

Istraživanje pokazuje da bi naprednjaci na beogradskim izborima osvojili 44,3 odsto, SSP 9,7, SPS 7, dok bi Incijativa Ne davimo Beograd dobila 6,4 procenata glasova.

Za Dosta je bilo u Beogradu bi glasalo 3,9 odsto ispitanika, koalicija DSS/POKS uzela bi 3,1, a Narodna stranka 2,9 odsto.

Savez zelenih 2,7, Zavetnici 2,5, DS 2,4 , a PSG 2. Za Dveri bi glasalo 1,3 procenta, za radikale 1,1, dok 10,7 odsto kaže da bi glas dalo nekoj drugoj opciji.

Na pitanje da li bi isto glasali na predsedničkim , parlamentarnim i gradskim izborima, potvrdno je odgvorilo 75 odsto ispitanika, 16 je reklo odrično, dok 9 odsto nema stav o tom pitanju.

Da li mislite da bi sve opozicione stranke izaći na izbore potvrdno je odgovorilo 44 odsto ispitanika, 20 procenata smatra da će sve stranke opozicije izaći samo u Beogradu, odrično je odgovorilo 7 procenata, a 16 smatra da neće, ali ostavlja mogućnost da se predomilse.

Njih 13 odsto nema stav.

Ispitanici su ocenama od 1 do 5 ocenjivali ključne faktore koji utiču na njihov izbor stranke ili ličnosti za koju glasaju.

Prema dobijenim rezultatima, najveći uticaj imaju ekonomski napredak i borba protiv kriminala i korupcije sa ocenom od 4,3, sledi stabilnost sa 4,2, a socijalna pravda sa 4,1.

Odnos prema Kosovu dobio je ocenu 3,7, briga za zaštitnu sredine 3,3, a odgovrna nacionalna politika 3,8.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da nema većih promena u poslednjih mesec dana kada je reč o rejtinzima stranaka.

On navodi da je slična situacija i sa predsedničkim izborima i ocenjuje da će Aleksandar Vučić ako bude kandidat, što je najverovatnija opcija, mnogo doneti listi oko SNS.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram