Vladimir Pejić emisija Među nama, Medju nama Nova S
Vladimir Pejić Foto: Nova S

SPS i SNS imaju standardne i stabilne rejtinge, iz opozicije trenutno nema nikog ko bi odskočio, pokazuje najnovije istraživanje agencije "Faktor plus". Cenzus bi prešle Stranka slobode i pravde, Dosta je bilo i koalicija sastavljena od DSS i POKS-a. O rejtinzima i udruživanju stranaka na srpskoj političkoj sceni u emisiji "Među nama" govorio je Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus".

Upitan da li je za opoziciju bolje da na izbore u Beogradu izađu u jednoj ili više kolona, Pejić kaže da ne bi delio savete šta je bolje za opozciju, ali da ovo istraživanje i neka prethodna pokazuju da bi opozicija bolje prošla udruživanjem, a da li u jednoj ili više kolona to je stvar političke procene.

„Udruživanje ne samo da je poželjno nego je i nepohodno u situaciji u kakvoj se nekoliko godina nalazi Srbija u kojoj su jedna ili dve dominatne stranke i to je jednostavno proces koji je nezaobilazan, što će čelni ljudi opozicije pre ili kasnije shvatiti“, rekao je on.

Upitan da li je visok rejting SNS, koji u njihovom istraživanju osvaja 58 odsto glasova, crpi iz popularnosti samog Vučića i da li je to objašnjenje zbog čega SNS  insistira da se izbori spoje, Pejić kaže da su skoro sve naše stranke liderske partije i da su one koje su predvodile društvo i lideri u tim partijama i u državi bili dominantni.

„SNS svu svoju snagu crpi iz popularnosti Aleksandra Vučića, a SPS iz popularnosti Dačića. To je nešto što odgovara našem mentalitetu i u praksi se pokazalo kao tačno, ali to može biti veoma neugodno za onog ko se na to oslanja, mislim na Vučića i SNS“, naveo je Pejić.

Upitan da li bi SNS osvojio tih 58 odsto glasova kada bi se izbori razdvojili, Pejić smatra da bi se Vučić i tu eksponirao kao neko ko formalno ili neformalno vodi izbornu listu SNS-a.

„Kada bi se razdvojili izbori pitanje je koliko bi Vučić bio inkorporiran u kampanju, tako da pukim radvajanjem izbora Vučić se ne bi eliminisao iz izborne kampanje“, rekao je Pejić.

Pogledajte ceo prilog u emisiji „Među nama“

BONUS VIDEO: O strankama: Čiji je veći, rejting?