Foto:Ognjen Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić razgovarao je sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanjom Fajon o pritiscima i ometanju sindikalnog delovanja, kao i o otkazu generalnom sekretaru Predragu Jevtiću, gušenju ljudskih i sindikalnih prava.

Кako se navodi u saopštenju VSS-a, Antić je upoznao Fajon sa primerima „ometanja i sprečavanja“ sindikalnog delovanja i „oblicima pritisaka“ koje od administracije tehničkog ministra odbrane Aleksandra Vulina, unazad više od tri godine trpi taj sindikat.

Dodaje se da će Tanja Fajon o svemu podneti izveštaj EU institucijama i parlamentu i preduzeti sve u njenoj moći da se „pomogne (VSS-u) da zaštiti svoje predstavnike i ostvari prava garantovana Evropskim propisima i konvencijama Međunarodne organizacije rada“.

Pročitajte još...

„Loša slika o stanju građanskih i radničkih prava i sloboda koju pojedini predstavnici izvršne vlasti šalju u svet, ne doprinisu napretku Srbije koja je kandidat za članstvo u EU, zajednički je zaključak sa sastanka“, piše u saopštenju.

VSS je naveo da žali što je „doveden u poziciju da zaštitu svojih elementarnih sloboda i prava“ traži van institucija Srbije i da se nada će novi ministar odbrane „imati razumevanja“ za potrebe zaposlenih u Vojsci Srbije (VS) i sa njihovim zvaničnim predstavnicima otpočeti i voditi socijalni dijalog po standardima i normama u toj oblasti.

Sastanak koji je sazvan na inicijativu Evropske federacije sindikata javnih službi, čiji je VSS član održan je kasno sinoć, putem video konferencijske veze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare