Foto:TANJUG/ STR

Dva bacača granata M93, koja su zaplenjena posle oružanog sukoba u Banjskoj, deo su arhive proizvodnje fabrike oružja Zastava u Kragujevcu. Ovo se navodi u odgovoru koji je ovaj proizvođač oružja u Srbiji uputio Balkanskom servisu Radija Slobodna Evropa, nakon zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ovo je prvi put da najveća srpska fabrika oružja potvrđuje ranije objavljenu informaciju vlasti na Kosovu da je grupa naoružanih lica koja je učestvovala u oružanom sukobu imala oružje proizvedeno u Srbiji.

Foto:TANJUG/ STR

Međutim, ono što ostaje nepoznato i nakon odgovora Zastave, jeste kada su dva pomenuta bacača granata proizvedena, kome su prodati i kako su dospeli u ruke grupe koja se sukobila sa Kosovskom policijom, podseća albanski RSE.

Za ovaj napad u toku su odvojene istrage, koje sprovode Beograd i Priština.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste.

Foto: Kosovska policija

U danima nakon napada, vlasti na Kosovu izložile su zaplenjeno oružje. Prema izloženom oružju, RSE je identifikovao serijske brojeve bacača granata, a zatim se 2. novembra obratio Zastavi za dodatne informacije, odnosno da li je ovo oružje proizvedeno u fabrici ove kompanije i, ako jeste, kome je prodato. .

Municija i oružje, za koje je Kosovska policija saopštila, pronađeni su u i oko manastira u Banjskoj, navodi RSE na albanskom.

Nakon što kompanija nije odgovorila na pitanja, RSE je 20. oktobra poslao zahtev Zastavi za pristup informacijama od javnog značaja, a Zastava je odgovorila dve nedelje kasnije.

Foto: Kosovska policija

Fabrika oružja Zastava, koja je proizvela identifikovane bacače granata, odbila je da da informacije o tome kada i kome su isporučeni bacači granata.

Zastava je tvrdila da odbija da pokaže detaljnije podatke jer bi „to ozbiljno ugrozilo odbranu države i nacionalnu ili javnu bezbednost“.

PROČITAJTE JOŠ

Dodali su da bi to ugrozilo „međunarodne odnose“ i predstavljalo „kršenje pravila međunarodnog arbitražnog prava“.

Ali zašto postoji toliki rizik, srpska fabrika naoružanja ne objašnjava.

Foto: Kosovska policija

Prema Zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja u Srbiji, proizvođač naoružanja i vojne opreme dužan je da trajno vodi evidenciju o naoružanju koje proizvodi. Ovi podaci obuhvataju podatke o vrsti, količini, serijskom broju, kupcima i rokovima isporuke, podseća albanski RSE.

Nakon zaplene oružja u Banjskoj i Zvečanu, RSE je identifikovao i snajper Black Arrov M93 po serijskom broju.

U zahtevu upućenom fabrici „Zastava“ bilo je i pitanja o ovom snajperu, ali je Zastava rekla da „ne postoji u našoj arhivi“.

Za drugo oružje, minobacač M69 korišćen u napadu, rečeno je da nije deo proizvodnog programa fabrike oružja Zastava.

Foto:TANJUG/ STR

Kosovska policija je posle oružanog sukoba 24. septembra izložila raketne bacače, bacače granata, višenamenske automatske puške, snajperske puške, vojna vozila, eksponate, detonatore, municiju i drugo oružje, za koje je rekla da je zaplenjeno u Banjskoj.

Vlasti na Kosovu optužile su Srbiju da stoji iza podrške grupi koja je izvršila napad, kako u pogledu podrške oružjem, tako i pružanja obuke u vojnim bazama u Srbiji.

Srbija je negirala bilo kakvu umešanost u napad, koji Kosovo smatra terorističkim napadom.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar