Nebojsa Zelenovic, Radomir Lazovic, Dobrica Veselinovic, Biljana Djordjevic i Aleksandar Jovanovic Cuta koalicija Moramo
Nebojša Zelenović, Radomir Lazović, Dobrica Veselinović, Biljana Đorđević i Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Evropska zelena partija spremna je da razmotri prijem koalicije “Moramo” u svoje članstvo, ali kao jedinstvene političke organizacije. Prema saznanjima Nova.rs, članice “Moramo” rade na širenju i formiranju praktično novog saveza, koji će biti struktiran kao stranka, ali se tako neće zvati.

Koalicija “Moramo” na prethodnim izborima imala je veliku podršku evropskih zelenih organizacija, pokreta i partija okupljenih u Evropskoj zelenoj partiji. Nije tajna da članice pomenute koalicije žele da se pridruže tom evropskom savezu, ali uslov je da budu primljeni svi zajedno, kroz jednu političku organizaciju.

Kako saznaje naš portal, radi se na tome da se koalicija “Moramo” proširi i napravi novi blok, u kome će osim građanske platforme Akcija, koju predvodi Nebojša Zelenović, Ekološkog ustanka i pokreta Ne davimo Beograd biti još neke organizacije, poput političke platforme Solidarnosti, Skupštine slobodne Srbije i još nekih nevladinih organizacija.

Dobro obavešteni izvor Nova.rs navodi da će ta nova politička organizacije imati svoje organe.

“Neće se zvati stranka, ali će tako funkcionisati. Njene članice će biti ravnopravne u odlučivanju, a svaka od njih će zadržati svoju autonomiju”, kaže naš sagovornik.

Predstavnici Evropske zelene partije u prethodnom periodu u više navrata boravili su u Srbiji, gde su im domaćini bili upravo članovi koalicije “Moramo”, koju čine Ne davimo Beograd, Akcija i Ekološki ustanak.

Te tri organizacije zajedno su nastupile na izborima koji su održani 3. aprila. Na glasanju za novi saziv Skupštine Srbije, koalicija “Moramo” osvojila je 4,54 odsto glasova i imaće 12 poslanika u parlamentu.

“Moramo” je bolje prošla na izborima za Skupštinu grada Beograda, gde su osvojili 10,8 odsto glasova i imaće 13 odbornika. Kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred te koalicije bila je Biljana Stojković, za koju je glasalo 3,2 odsto birača.

BONUS VIDEO Dobrica Veselinović: Moramo sačuvati Košutnjak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare