Foto: Promo

Grupacija Evropski zeleni saopštila je da je primila informacije o "lažnim zelenim akterima" u Srbiji koji koriste vizuelni identitet Evropskih zelenih i drugih evropskih zelenih partija, ali nije navela o kojoj organizaciji je reč. Ipak, gotovo je izvesno da se njihovi navodi odnose na Savez 90/Zelenih Srbije, organizaciju koja ima gotovo istovetan logo kao i Evropski zeleni.

„Uvereni smo da će građani sami prepoznati legitimne zelene aktere. Akcije više govore od populizma i oportunizma“, navedeno je u saopštenju, koja je objavljeno i na Tviter nalogu Evropskih zelenih.

Savez 90/Zelenih Srbije, čiji je logo praktično isti kao i kod Evropskih zelenih, učestvovao je na lokalnim izborima u Negotinu, gde su prešli cenzus, i u Mionici, u kojoj nisu osvojili dovoljno glasova za ulazak u lokalni parlament.

Savez 90/Zelenih Srbije, logo
Savez 90/Zelenih Srbije Foto: Promo

Evropski zeleni su u saopštenju naveli i da veruju u „zelenu budućnost Srbije“ i istakli da su „veoma inspirisani dizanjem glasa građana, civilnog društva i političkih aktera protiv kontinuiranog iscrpljivanja prirode i prirodnih resursa, protiv daljeg rušenja demokratskih institucija i procesa“.

„Stojimo uz sve koji su spremni da dignu svoj glas protiv nepravde, korupcije i protiv akcija koje ugrožavaju budućnost bez ugnjetavanja, diskriminacije, klimatskih promena i siromaštva. Prepoznajemo inicijative Ne Davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Akcionu platformu kao aktere čije reči, dela i ljudi vredno rade i ulažu u zelenu budućnost Srbije“, piše u saopštenju.

Podestimo, Savez 90 zelenih Srbije je mediski aktivan od juna ove godine. Ovo udruženje predovdi Đura Vlaškalić, nekadašnji član Demokratske stranke, a prema dostupnoj biografiji zaposlen kao savetnik u Skupštini AP Vojvodina.

Jedan od verovatno najpoznatiji aktivista ovog udruženja je Nenad Milić, nekadašnji zamenik ministra policije u vladi Zorana Đinđića i bivši istaknuti funkcioner Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

BONUS VIDEO Nebojša Zelenović na ekološkom ustanku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare