Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je Vladu Srbije da odgovori na pitanja u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti aktivista Inicijative mladih za ljudska prava (YIRH) nakon što je MUP Srbije zabranio skup 9. novembra i u okviru koga je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću osuđenom za ratne zločine.

Kako je saopšeno iz YIHR, nakon što institucije nisu reagovale na pretnje i nasilje, aktivisti Inicijative su se obratili Evropskom sudu, koji sada zahteva od Vlade da objasni postupanje ili nepostupanje institucija.

Pitanja na koja Vlada Republike Srbije mora da odgovori Evropskom sudu do 15. decembra, između ostalog jesu koji su koraci preduzeti nakon pretnji nasiljem, koji su koraci preduzeti nakon napada na kancelariju Inicijative, da li su otkriveni počinioci pretnji, da li su pokrenuti neki krivični postupci?

Iz YIHR navode da se Vlada Srbije, MUP ni tužilaštvo do sada se nisu oglašavali tim povodom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbilo da Inicijativi pruži bilo kakvu informaciju o postupanju u vezi sa pretnjama i napadima i uputio aktiviste da se kao zainteresovani građani obrate putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, na koje nikada tim povodom nije odgovoreno.

Vlada je obavezna da u roku od 7 dana pruži obrazložene odgovore Evropskom sudu za ljudska prava.

BONUS VIDEO: Hapšenje Aide Ćorović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare