Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/VideoBeta

Evropska unija je poručila danas da mora da dodje do pregovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) i da će ih Brisel podstaći, jer su obavezu o tome preuzeli i čelnici Prištine, ali je potvrđeno i da neće doći do susreta Vučić-Hoti u ponedeljak jer zasad "jedna strana nije spremna" da razgovara o ZSO.

To je novinarima na brifingu u Briselu izjavio portparol Evropske komisije Peter Stano koji je time odgovorio na pitanje da li je već zapao u krizu dijalog Beograd-Priština uz posredovanje Evropske unije, budući da neće doći do najavljenog susreta Vučić-Hoti pošto EU nije u stanju da privoli Prištinu da počne pregovore o potpisanom sporazumu o ZSO, na šta su se obavezali čelnici kosovske vlasti u dva navrata otkako je ovog leta obnovljen dijalog.

Stano je dodao da će stručni timovi Beograda i Prištine u ponedeljak razgovarati o finansijskim potraživanjima i imovini, uz opasku da datum susreta Vučić-Hoti „i nije bio zvanično saopšten“, jer EU to radi neposredno uoči takvog sastanka i samo ako se zna da je dnevni red usaglašen.

„Ali moram jasno staviti do znanja da se o ZSO mora razgovarati kao sastavnom delu sveukupnog sporazuma pošto je to dogovoreno na sastancima na najvišem novou dve strane u julu i to su potvrdili u septembru ove godine u Briselu predsednik Vučić i premijer Hoti“, naglasio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je rekao da „dijalog nije u krizi, EU je rešena da nastavi da radi vrlo snažno i pruži svoje najbolje usluge da pomogne obema stranama da prevaziđu razmimoilaženja kakva god ona bila kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujuchi sporazum“.

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da je zaprepašćujuće što iz Brisela, koji je supotpisnik sporazuma o ZSO nema nikakvih reakcija što se posle sedam godina ne sprovodi ono što je potpisano i rekao da od posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka traži da kaže kad će se to dogoditi.

Dačić je rekao da EU ili neće ili ne može da ima ulogu „gvozdene pesnice“ i da natera nekog, u ovom slučaju Prištinu da prihvati nešto na šta se obavezala potpisom i zapitao kakva je svrha pregovarati o bilo čemu sa Prištinom ako se ne poštuje ono što je potpisano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar