„EU ima neutralne članice, ali ne izvode vežbe sa Rusijom“

Politika 16. jun. 202121:39
Podeli:
Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da nikada ne bi doveo u pitanje ono što Srbija odlučuje da radi, jer je to njen suveren i slobodan izbor, ali da je važno istaći da neki od tih izbora mogu da imaju posledice na putu ka članstvu u EU.

„Srbija je zemlja koja razvija odnose i sa zemljama van EU. Mi takođe u EU imamo zemlje članice koje su (vojno) neutralne, ali nijedna zemlja članica EU ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom“, rekao je Bilčik u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Povodom reakcije srpskog predsednika Aleksandra Vučića da Bilčik nema prava da određuje Srbiji sa kim će učestvovati na vojnim vežbama, izvestilac EP navodi da je njegov komentar bio o tome da treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu. Bilčik je 13. juna rekao da zajednička vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom „Slovensko bratstvo 2021“ ne doprinosi napretku Srbije u evrointegracijama.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ove nedelje raspravlja se o sankcijama koje će ciljati vlasti u Belorusiji nakon državnog terorizma koji su učinili kidnapovanjem EU aviona između dve EU države. Moja izjava je bila u pravcu toga da, dok imamo razgovore o važnoj međuvladinoj konferenciji (Srbije i EU), održavanje vojne vežbe u tom momentu sa ruskim i beloruskim specijalnim snagama, u Rusiji, jeste signal na koji jedan broj država članica neće gledati pozitivno“, kazao je Bilčik.

Naveo je da pokušava da „otvoreno prenese kakvo je raspoloženje u Briselu“ po tom pitanju.

„Moj zadatak, kao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, jeste da radim otvoreno i na konstruktivan način, na odnosima između Beograda i Brisela, Srbije i institucija Evropske unije. Moj komentar je dat kao prijateljska poruka, koja je podvukla da je ovo važno pitanje“, dodao je.

Bilčik je rekao da želi da „ohrabri razvoj događaja“ koji mogu da pomognu Srbiji u pridruživanju EU.

„Bio bih ushićen kada bi postojala trunka mogućnosti da Srbija otvori klaster poglavlja za pridruživanje 22. juna. Želim da se postaram da se klaster poglavlja otvori kasnije tokom godine“, kazao je Bilčik.

Bilčik navodi da u junu ponovo nisu otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom zato što je potrebno da se svih 27 zemalja članica Evropske unije usaglasi.

„Ta saglasnost nije postignuta. Iako je bilo napretka. Verujem da su napredak Srbije potvrdile i zemlje članice EU, nakon nedavnih napora srpske vlade da radi na važnim reformama, naročito kada je reč o vladavini prava, kao i nakon važnih signala koje je poslala srpska vlada EU institucijama, pre samo nekoliko nedelja. Svi ovi signali pokazuju da postoji nova dinamika u odnosima“, rekao je Bilčik.

On je rekao da mu se „čini da se situacija popravlja“ u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

„Imaćemo međuvladinu konferenciju 22. juna, i čini mi se, na osnovu poruka koje sam dobijao, da postoji stvarna spremnost da se uzme u razmatranje otvaranje klastera poglavlja, ili čak više klastera poglavlja u narednim mesecima, ako Srbija nastavi svoj angažman i pokaže konkretne rezultate koji će biti ubedljivi svim institucijama, uključujući Savet EU“, naveo je.

Dodao je da je ubeđen da je činjenica da će se 22. juna održati međuvladina konferencija „jasan signal da EU primenjuje novu metodologiju“.

„Da, mogli bismo da kažemo da se promene dešavaju, pomalo, sporo, imajući u vidu da smo imali politički dogovor o novoj metodologiji rane 2020. godine, ali od tada se više stvari desilo, pre svega pandemija, koja je ograničila mogućnosti za političke međuvladine konferencije“, rekao je izvestilac EP.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar