Foto: REUTERS/Stringer/File Photo

Turska je odlučila da poštuje međunarodne paktove kojima će ograničiti tranzit ruskih ratnih brodova kroz Bosfor, saopštio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

„Situacija u Ukrajini se pretvorila u rat. Turska će poštovati konvenciju iz Montrea“, rekao je Čavušoglu, prenosi agencija Rojters.

Turska je obećala da će primeniti delove međunarodnog pakta koji će ograničiti tranzit ruskih ratnih brodova iz Sredozemnog mora u Crno more.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je juče da će Turska zaustaviti prolaz ruskim ratnim brodovima kroz Crno more. Međutim, iz Ankare je ubrzo stiglo saopštenje da ta informacija nije tačna, odnosno da odluka tek treba da bude doneta.

Zelenski je danas objavio tvit u kojem se zahvaljuje „svom prijatelju Erdoganu“ i narodu Turske za snažnu podršku, a potom navodi da je „zabrana prolaska ruskih brodova kroz Crno more značajna vojna i humanitarna pomoć za Ukrajinu“. Zelenski je završio tvit rečima da „narod Ukrajine to nikada neće zaboraviti“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ubrzo se oglasila Rusija koja je demantovala ove navode. Agencija Interfaks obajvila je saopštenje Kremlja u kojem navodi da nema zvaničnog saopštenja o zabrani pristupa. Dalje, navodi se da je tvit Zelenskog možda bio zahtev Turskoj da preduze akciju, a ne potvrda da se to dogodilo.

Potom se oglasila i Turska koja je demantovala Zelenskog i navela da odluka o zabrani prolaska ratnih brodova Rusije tek treba da bude doneta.

Čini se da je turski predsednik konačno presekao i odabrao stranu, što je današnjoj izjavom potvrdio njegov ministar spoljnih poslova.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Sablasno puste ulice Kijeva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar