Foto: Nova S

Spoljnopolitički komentator Borivoje Erdeljan i direktor Kancelarije RS u Vašingtonu Obrad Kesić govorili su u emisiji "Među nama" televizije Nova S o problemu izmeštanja ambasade Srbije u Jeusalim i ocenili da ovo jeste problematična odluka, ali i da nije realno očekivati da će Republika Srpska uraditi isto.

Erdeljan kaže da je sasvim sigurno da je Srbija u problemu koji ima nekoliko stepenika.
„Ova odluka vodi nepoštovanju Rezolucije Ujedinjenih nacija i povratnoj reakcije ako se ovaj potpis ostvari pre svega EU, arapskih zemalja i to je nešto što zadire u temelje bliskoistočnih problema. Pitanje Jerusalima počiva na Rezoluciji UN iz 1980. kada je osnovan Izrale, gde se o Jerusalimu govori kao o izdvojenom delom čije pitanje će biti rešeno pregovorima dveju strana“, kaže Erdeljan.

Sa druge strane, Kesić kaže da nije realno da će BiH podržati predlog Milorada Dodika da se uradi isto.
„Mislim da je nerealno da će druga dva člana predsedništva podržati Dodikovu inicijativu, ali to je Dodikov politički mehanizam da se pokaže licemerstvo drug adva člana predsedništva koji koriste naklonjenost ka Vašingtonu, ali bi rado videli da ova administracija nestane. Dodik je dosledan podršci za Izrael, on samo nastavlja doslednu politiku i podršku SAD u politici prema Izraelu. On samo pokazuje jednu apsurdnu situaciju, a to je da jedino Dodik od njih trojice deli pogled na svet Donalda Trampa, a kao antiglobalista nalazi se pod udarom američkog Stejt dipartmenta i videli smo da je prethodna administracija uvela sankcije protiv njega“, zaključuje Kesić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare