EPP traži da se posebno glasa o aferama u Srbiji

Politika 24. mar. 202113:11 > 13:13
Podeli:
Foto:EPA/JULIEN WARNAND

Poslanici Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, podneli su zahtev da se o sedam članova Izveštaja o Srbiji na sutrašnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta glasa "po delovima" (split vote), odnosno da se u članova koji sadrže više stavova o svakom glasa posebno.

Kako piše portal European Western Balkans, jedan od članova za koji je podnet ovaj zahtev je i član 24, u kojem se vlast poziva da reši afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija i Savamala.

Portal EWB piše da je poslanička grupa EPP predložila da se u ovom članu glasa u delovima, tako što bi se o delu „…posebno u slučajevima kod kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući i slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija…“ glasalo odvojeno.

Juče je na ovaj zahtev EPP-a javnosti ukazao potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić koji je izrazio sumnju da je mogući razlog brzog potvrđivanja optužnice Jovanica 2 da to posluži kao opravdanje da se iz konačnog teksta Izveštaja o Srbiji izbaci pominjanje ovih afera i da je predlog o glasanju po delovima korak u tom pravcu.

EPP je pojedinačno najveća grupa u Evropskom parlamentu i, nakon istupanja poslanika mađarskog Fidesa, ima 175 od ukupno 705 poslanika. S obzirom na to da se može očekivati da će poslanici socijaldemokrata, liberala i zelenih, kao i određeni broj nezavisnih poslanika, glasati da ovaj stav člana 24. ostane u tekstu Izveštaja, može se očekivati tesan rezultat.

„Još se ne može proceniti koja strana bi mogla da prevagne, jer se ne zna kako će glasati svi poslanici grupe Evropski konzervativci i reformisti, Identitet i demokratija i Levice“, piše EWB.

Predlog Izveštaja o Srbiji usvojen je na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta krajem februara, a tada su za trenutnu verziju, u kojoj se pominju afere Krušik, Jovanjica i Telekom, glasali i svi poslanici EPP-a.

Osim za član o aferama, EPP je predložio glasanje po delovima za nekoliko drugih kontroverznih članova, uključujući i onaj u kojem se iznosi ocena da je nesastajanje Narodne skupštine 44 dana po uvođenju vanrednog stanja 2020. potkopalo njen položaj kao ustavno najvažnije institucije u Srbiji, kao i član u kojem se iznosi zabrinutost zbog kupovine televizija Prva i B92 2018. godine od strane kupca bliskog vladajućoj stranci, koja se opisuje kao korak ka monopolizaciji medija u Srbiji.

Prema poslovniku Evropskog parlamenta, glasanje po delovima je moguće kada se tekst nekog člana odnosi na više tema, kao što je ovde slučaj. Poslanici mogu da predlože glasanje po delovima zaključno sa poslednjim danom pred glasanje, što je u slučaju izveštaja o Srbiji 24. mart. Predloge o podeljenom glasanju podnele su i neke druge grupe, ali ne na najkontroverznije članove izveštaja, navodi portal EWB.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar