Vladimir Bilčik Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Posrednici Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu završili su konsultacije sa liderima osam poslaničkih grupa i predstavnicima 17 opozicionih partija i pokreta u Srbiji, a danas su se sastali i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem da bi proverili kako napreduje proces međustranačkog dijaloga i pripremili sledeći korak.

U zajedničkom saopštenju Vladimira Bilčika,Tanje Fajon, Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna pozdravlja se konstruktivnost i angažman lidera parlamentarnih grupa i lidera i predstavnika opozicionih partija i pokreta tokom konsultacija, čiji je cilj da se identifikuju prioritetna područja za dijalog i postizanje konsenzusa.

”Cilj je poboljšati životnu sredinu i uslovi za fer političko takmičenje uoči sledećih izbora u Srbiji. Konsultacije su nam dale važan uvid u trenutnu političku situaciju u zemlji i ideje u vezi sa oblastima na koje ćemo usmeriti svoj budući rad”, navodi se u saopštenju evropskih poslanika.

Oni podvlače i da je proces međupartijskog dijaloga koristan za Srbiju, njene građane, ali i za evropske integracije zemlje, uz ocenu da je snažni, pluralistički parlament ključni stub za srpsku demokratiju, ali i njen budući ekonomski razvoj.

U zajedničkom saopštenju evroparlamentarci pozivaju da se na EU i Evropski parlament gleda kao na „partnere u cilju uvođenja Srbije u EU“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar