Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ni deset dana nakon zvaničnog otkazivanja posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, ova drama se ne privodi kraju. Glavno pitanje je sada da li se Lavrov sam pozvao ili mu je poziv uručio državni vrh Srbije. Sagovornici portala Nova.rs kažu da su oba scenarija u igri, ali da je verovatniji ovaj prvi.

Poseta Sergeja Lavrova bila je zakazana za 7. i 8. jun, ali je otkazana jer su Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora ruskom šefu diplomatije zabranile prelet preko njihove teritorije.

Nekoliko dana kasnije ministarka energetike Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi je navela da je za Srbiju dobro što poseta nije realizovana. Ona je rekla da ne zna šta je čudno u činjenici da se Srbija, kao evropska zemlja, nalazi pod velikim pritiskom Evrope i čitavog Zapada samo zato što je jedina zemlja Evrope koja se nije pridružila sankcijama Rusiji i ruskim zvaničnicima.

Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je dalje objasnila, Srbija se pod tim pritiskom nije našla zato što je nešto loše uradila, već naprotiv, zato što kao prijatelj pruža ovu vrstu podrške Rusiji, zemlji koja je ugrozila teritorijalni integritet jedne druge suverene zemlje – Ukrajine.

„Samo politički laik ne vidi da u ovim okolnostima poseta jednog od najviših funkcionera Rusije, našeg prijatelja, Srbiji ništa dobro ne bi donela, a znam da šef ruske diplomatije nikako nije politički laik“, izjavila je Mihajlović.

Usledio je odgovor Lavrova – nisam se sam pozvao.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto:Tanjug/Jonathan Nackstrand/Pool Photo via AP

“Potpredsednica Vlade, gospođa Mihajlović, dala je veoma čudnu izjavu da nisu hteli da me vide u Beogradu, kao da sam se ja sam pozvao. Ona je dalje rekla da ako Lavrov kaže da je prijatelj Srbije, nije trebalo ni da pomisli da dolazi kod nas kada smo pod pritiskom da uvedemo sankcije Rusiji“, rekao je Lavrov u intervjuu za nemačku NTV.

„Ako si prijatelj, nemoj da dolaziš kod nas, jer će tvoja poseta iritirati Zapad, i to je sve“, rekao je Lavrov interpretirajući izjavu Mihajlović.

Ono što državni vrh Srbije ni u jednom trenutku nije objasnio jeste upravo to – ko je, kada i zašto pozvao Lavrova u posetu Beogradu u trenutku dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno govori o pritiscima kojima smo izloženi jer nismo uveli sankcije Moskvi.

Ministarstvo spoljnih poslova ćuti.

U diplomatskim krugovima kažu da su moguća dva scenarija, ali da je verovatnije to da nam je ova poseta nametnuta.

Kad su u pitanju velike zemlje, procedura je obično takva da velike sile same najave svoj dolazak, a to mala država kao što je Srbija ne može da odbije. To se obično saopšti preko ambasadora ili se kaže nekom od ministara u neformalnim razgovorima. A to obično zvuči ovako – naš ministar bi posetio vaš regionu u tom periodu, da li ste otvoreni za posetu? Ako si “mali” kao Srbija nisi u poziciji da kažeš “ne”.

To je, smatraju, vrlo verovatno moglo biti dogovoreno upravo u toku razgovora predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina. Pogotovu, jer je svega nekoliko dana nakon ovog razgovora stigla vest o poseti Lavrova.

Nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za Nova.rs kaže da postoji mogućnost i da je Lavrov imao otvoreni poziv za posetu, koji je rešio da iskoristi baš u ovom trenutku.

Srećko Đukić Foto: N1

“Kad pogledate unazad, Lavrov je svake godine dolazio u Srbiju u februaru. S druge strane Ivica Dačić dok je bio ministar spoljnih poslova svake godine je išao u Moskvu krajem leta ili početkom jeseni. A u diplomatiji je tako da kad vam neko dođe u posetu u toku tih razgovora se kaže da postoji otvoreni poziv za sledeći dolazak. Prošle godine nismo imali te posete zbog korone i vrlo lako je Lavrov sada sam mogao da kaže “spreman sam da realizujem onaj otvoreni poziv””, kaže Đukić.

Međutim, kako dalje navodi, polemika između ministarke Mihajlović i samog Lavrova ukazuje a to da je ruski šef diplomatije dobio poziv zvaničnog Beogarad.

“Ukoliko je to slučaj, a s obzirom na okolnosti oko rusko-ukrajinskog rata, pritisaka Zapada da se priključimo spoljnoj politici EU i uvedemo sankcije Moskvi, to može da znači samo jedno. Da je Beogradu jako stalo do tih bratskih, prijateljskih odnosa i tesnih veza sa Moskvom, jer se Beograd nalazi u nezavidnoj energetskoj situaciji i misli da će što tešnjim odnosima s Moskvom uspeti da prevaziđe tu krizu. Međutim, to ne zavisi samo od Moskve i Beograda. Sa druge strane, moguće je da Beograd na taj način parira Evropskoj uniji i zahtevima za uvođenje sankcija Rusiji, ali i priznanje Kosova”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO: 24 Minuta i slučaj Lavrov – Hvala što ne dolazite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar